Mogelijk geen speelronde door komst van Obama en Merkel

Politiehond bij oefening voor top
Politiehond bij oefening voor top Foto ANP

De nucleaire wereldtop die op 24 en 25 maart in Den Haag zal worden gehouden heeft mogelijk grote gevolgen voor de eredivisie. De voetbalcompetitie lijkt te worden stilgelegd omdat de negen burgemeesters van de speelsteden in de 29ste speelronde over te weinig agenten zeggen te beschikken. Die agenten zouden allemaal worden ingezet rondom de atoomconferentie. Daardoor kan de veiligheid tijdens wedstrijden niet gegarandeerd worden.

De KNVB zegt nog in overleg te zijn met de overheid en de gemeentes over een oplossing. De voetbalbond hoopt dat de wedstrijden toch door kunnen gaan en heeft een brandbrief gestuurd naar de minister Ivo Opstelten (Justitie, VVD). Door de afgelasting zou het speelschema danig in de war geraken. Waarschijnlijk zou ook de halve finale in de KNVB-beker tussen AZ en Ajax, die op 26 of 27 maart zal worden gespeeld, moeten worden verschoven. Dat is problematisch omdat beide clubs ook verplichtingen hebben in de Europa League.

In een verklaring laat de voetbalbond weten dat het sinds 2012 contact heeft gehad met burgemeesters en politie over het speelschema van dit seizoen. Daarbij is ook de nucleaire top, waarbij 58 wereldleiders onder wie de Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel aanwezig zullen zijn, besproken. De KNVB zegt aan alle voorwaarden, die door de gemeentes werden gesteld, te hebben voldaan. Zo zijn er geen risicowedstrijden ingepland en vinden alle wedstrijden buiten de Randstad plaats. De beveiliging voor de nucleaire top is extreem zwaar.