VN: kinderen mishandeld bij strijd in Syrië

Kinderen na een luchtaanval, vermoedelijk door troepen van president Assad, in Aleppo half januari.
Kinderen na een luchtaanval, vermoedelijk door troepen van president Assad, in Aleppo half januari. Foto Reuters/ Ahmad Othman

Kinderen in Syrië worden geworven om mee te vechten in de burgeroorlog; ze worden vastgehouden en gemarteld. Beide kanten in het Syrische conflict maken zich schuldig aan ernstige misdaden tegen kinderen, zo staat in een gisteren verschenen rapport van de Verenigde Naties. “Onacceptabel”, noemt secretaris-generaal Ban Ki-moon het.

In de beginfase van de al bijna drie jaar durende burgeroorlog in het land waren de regeringstroepen van president Assad verantwoordelijk voor de misdaden. Toen het conflict zich uitbreidde, maakten ook de door het Westen gesteunde oppositiegroepen zich schuldig aan misstanden. De regeringstroepen houden kinderen die banden hebben met rebellen gevangen en martelen ze, oppositiegroepen rekruteren ze uit buurlanden voor de strijd. De Verenigde Naties keken voor hun onderzoek naar de periode tussen 1 maart 2011 en 15 november 2013. Persbureau Reuters schrijft dat dit het eerste rapport is dat aantoont dat het probleem groter wordt.

Ban reageert in het rapport ontsteld:

“Het lijden dat de Syrische kinderen hebben moeten meemaken sinds het begin van het conflict, zoals in dit rapport is weergegeven, is onuitsprekelijk en onacceptabel.”

Marteling van kinderen

Hij noemt het rekruteren van kinderen voor de strijd, vooral door groeperingen gelieerd aan het Vrije Syrische Leger en gewapende groeperingen van Syrische Koerden, een “bijzondere zorg”. Er is geen bewijs gevonden voor formele rekrutering door de regeringstroepen van president Assad, maar troepen zouden wel jonge mannen hebben meegenomen en geïntimideerd om te helpen bij checkpoints en tijdens invallen in door de regering gecontroleerde gebieden.

Regeringstroepen zouden kinderen hebben gemarteld en als menselijk schild hebben gebruikt. Kinderen zouden zijn geslagen met metalen kabels en zwepen en zouden elektrische schokken hebben moeten ondergaan. Er zouden daarnaast kinderen zijn verkracht of zijn bedreigd met verkrachting.

De Verenigde Naties schatten dat tot nu toe in de burgeroorlog in Syrië meer dan 100.000 mensen zijn omgekomen, onder wie meer dan 10.000 kinderen.