Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Rechtbanktweets voor vier euro

Chris Klomp, rechtbankverslaggever voor onder meer het AD, is maandag een betaald twitteraccount voor rechtbanktweets begonnen. Voor € 3,99 per maand kunnen mensen toegang kopen tot het afgeschermde twitteraccount @realtwitcourt, waar Klomp verslag doet van rechtszaken. Vanochtend had hij 208 betalende volgers.

Voorzover bekend is het de eerste keer dat iemand een betaald twitteracount begint. „Ik weet het niet zeker”, zegt Tromp, „maar ik ben in ieder geval de eerste met betaalde rechtbanktweets.”

Omdat het idee van een betaald account zo nieuw is, is het de vraag of Twitter het toestaat. Klomp: „Ik heb alle regels en voorwaarden van Twitter doorgenomen en ben geen verbod op verkoop van tweets tegengekomen.” Twitter zelf wil niet reageren.

Ook belastingtechnisch overtreedt Klomp naar eigen zeggen geen regels: „Ik heb een eenmanszaak voor journalistieke producties en zal de bijdragen gewoon als inkomsten opgeven.”

Toch is het nog maar de vraag of de abonnementsdienst op Twitter succesvol wordt. Waarom zouden mensen betalen voor iets dat ze bij andere twitteraars gratis kunnen krijgen? Klomp weet genoeg redenen: „Ik ben ervan overtuigd dat mijn content uniek is. Ik ga naar zaken waar andere rechtbankverslaggevers niet naar toe gaan en met twaalf jaar ervaring weet ik misschien iets meer dan anderen.”