Muziek luisteren op je sigaret

Bellen en muziek luisteren via je sigaret. Dat kan vanaf volgende week, als de Supersmoker Bluetooth in de winkel ligt. De elektronische sigaret heeft een ingebouwde speaker en microfoon, en volumeknopjes. Via bluetooth maakt de sigaret verbinding met een mobieltje of tablet.

„Handig en leuk”, noemt producent Dimitri Kyriakopoulos de sigaret. „Ik kan me voorstellen dat mensen dit een leuke gimmick vinden.”

Dat is precies het probleem, zegt een woordvoerder van het Longfonds. „Je maakt het product aantrekkelijk, terwijl we de gezondheidsrisico’s nog niet goed kennen. En je normaliseert het roken.” Hij vreest dat jongeren hierdoor beginnen met roken.

Omdat in de e-sigaret geen tabak zit, valt die niet onder de Tabakswet. Daar staan regels in die marketing en reclame verbieden.

Kyriakopoulos zegt dat zijn marketing gericht is op mensen die willen stoppen met reguliere sigaretten. „Dan is het toch fantastisch om het leuker te maken?”

De woordvoerder van het Longfonds gelooft daar weinig van. „Je maakt mij niet wijs dat de marketing met deze muziekjes op 50-plussers gericht is.”