Opinie

Shannon zegt erg tegen huiswerk te zijn

Betrapt puberleed in 'De school’ (BNN)
Betrapt puberleed in 'De school’ (BNN)

De opmerkingen van Alexander Pechtold (D66) over het Nederlandse onderwijs vielen in goede aarde aan de tafel van RTL Late Night: docenten zijn te veel tijd bezig met administratie en controle, we willen elk probleem uitbannen en er moet weer meer aandacht komen voor het feitelijke onderwijs.

Maar nu de praktijk. Die laat zich uitstekend bespieden in de zesdelige documentaireserie De school (BNN). De is te gecompliceerd en misschien wel te ernstig om in enkele boutades samen te vatten.

Laten we eerst regisseur Nicole van Damme, producent Submarine en BNN prijzen voor de manier waarop ze een Engels format verder hebben ontwikkeld en met oog voor mogelijke gevoeligheden hebben gemonteerd. Veertig vaste camera’s volgden zes weken tweehonderd leerlingen en docenten van 4 HAVO op de scholengemeenschap Jan Arentsz in Alkmaar. Het omstreden procedé dat Reinout Oerlemans in VUmc had willen toepassen, dus.

Maar het kan en het mag, zo blijkt, in een schoolsituatie waar mensen in beeld elkaar kennen en vertrouwen, en niet in de laatste plaats ook de makers ruimte wilden geven.

Het geluid is perfect, we horen en zien conflicten, intimiteiten, grote en kleine revoltes, verdriet, wanhoop en heel veel verveling. Het lijkt niet de bedoeling om processen in het onderwijs zelf te volgen, we weten eigenlijk nog steeds niet wat en hoe je daar op school leert.

Wat we wel ontdekken is hoe groot de sociale en psychische problemen zijn op zo’n nette, overwegend witte school. Dat de meeste pubers permanent moe zijn en het nut van leren niet zo inzien, dat kunnen we ons voorstellen. In de woorden van de opstandige kickbokser Shannon: „Ik ben erg tegen huiswerk.”

Maar ze hebben ook depressies, een liefdesrelatie met een andere leerling of met Jezus Christus, afwijkingen met tot voor kort onbekende afkortingen, ambities (rijkdom, roem), de angst om ook maar een seconde offline te wezen.

De docenten zijn halve therapeuten en hele sociale werkers. Ze vinden de een aardiger dan de ander. Het is een fascinerende, warme plek voor een realityshow. Maar wanneer wordt er daar dan geleerd?