PvdA wil onderzoek naar minder gaswinning

Minister Henk Kamp van Economische Zaken tijdens het Tweede Kamerdebat over de gaswinning in Groningen. Foto ANP / Martijn Beekman

Het kabinet moet de komende jaren onderzoeken hoe de gaskraan in Groningen verder kan worden dichtgedraaid. Daarvoor pleitte Tweede Kamerlid Jan Vos (PvdA) vandaag tijdens het debat over de gaswinning met minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD).

Vos staat achter het besluit om de gaskraan de komende drie jaar al voor een deel dicht te draaien, meldt persbureau Novum, maar sloot niet uit dat in de periode daarna nog minder gas moet worden gewonnen. Hij zei:

“Anticiperend op die nieuwe situatie moeten we nu al vooruitkijken en tijdig maatregelen nemen voor de veiligheid van de bevolking in Groningen.”

Dat mag volgens hem overigens niet ten koste gaan van de leveringszekerheid.

Kamermeerderheid in grote lijnen achter het kabinetsbesluit

Tijdens het debat bleek dat een Kamermeerderheid in grote lijnen achter het kabinetsbesluit staat om de totale gasproductie in Groningen terug te brengen tot veertig miljard kubieke meter per jaar in 2016. Onder Loppersum wordt de gaskraan voor tachtig procent dichtgedraaid. Vos zei:

“Dit besluit is uitstekend voor de komende drie jaar.”

Ook Kamerlid René Leegte van coalitiepartij VVD steunde het besluit. Veel oppositiepartijen, zoals GroenLinks en de SP ,vinden dat het besluit niet ver genoeg gaat. Ze eisten dat de gaskraan veel verder wordt dichtgedraaid.

Eerder werd al duidelijk dat de Kamer wil dat Kamp langer dan de toegezegde vijf jaar blijft investeren in de Groningse economie. De bewindsman heeft 1,2 miljard euro uitgetrokken voor het gebied. Voor de economische ontwikkeling wordt de komende vijf jaar vijftien miljoen euro per jaar uitgetrokken.

‘Krokodillentranen’

De PvdA heeft nog wel veel vragen aan minister Kamp, bijvoorbeeld waarom het afgelopen jaar tien procent meer gas is gewonnen dan het jaar daarvoor.

SP’er Paulus Jansen verweet Vos “krokodillentranen” te huilen, meldt nos.nl, want de PvdA had volgens hem vorig jaar het verzoek van de oppositie kunnen steunen om de gaskraan al dicht te draaien. Maar volgens Vos was toen nog niet duidelijk dat dat moest gebeuren, omdat er nog onderzoeken liepen.