PSV en FC Twente winnen, Go Ahead - RKC en NEC - NAC gelijk

PSV-speler Jurgen Locadia (in het rood) in duel met Marion Pereira (rechts) van SC Cambuur. Foto EPA / Jan Kanning

PSV heeft vanavond een belangrijke zege geboekt in de Eredivisie. De wedstrijden tussen Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk en tussen NEC en NAC Breda eindigden in gelijkspel. FC Twente won op bezoek bij SC Heerenveen.

PSV was in Leeuwarden tegen SC Cambuur niet de betere ploeg, maar namen dankzij een 2-1 zege wel de drie punten mee naar huis. Jürgen Locadia maakte de winnende treffer nadat Jeffrey Bruma PSV op 1-1 had gezet. In de tweede minuut had Elvis Manu de score namens Cambuur geopend.

In Friesland moest PSV weer opkrabbelen na de blamerende nederlaag van afgelopen weekeinde tegen RKC Waalwijk. Coach Phillip Cocu van de geplaagde Eindhovenaren slachtofferde Adam Maher bijvoorbeeld voor de fysiek sterkere Oscar Hiljemark. Bryan Ruiz zou eigenlijk ook spelen, maar viel na de warming-up uit.

Openingstreffer na 106 seconden

Toen de wedstrijd eenmaal was begonnen was er weinig te merken van een wil om te winnen bij PSV. Cambuur trok brutaal ten strijde en na 106 seconden lag de bal in het net. Manu schoot van dichtbij raak na verdedigende fouten bij PSV. Cambuur bleef vervolgens aanvallen en was vaak gevaarlijk, maar PSV kreeg steeds meer balbezit.

Dat balbezit leidde voor PSV nauwelijks tot goede kansen. Verrassend was het dan ook zeker niet dat de gelijkmaker uit een vrije trap kwam. Bruma kopte die raak.

PSV-coach Phillip Cocu na de wedstrijd:

Cambuur in tweede helft dicht bij nieuwe voorsprong

Aan het begin van de tweede helft was Cambuur dicht bij een nieuwe voorsprong. Jody Lukoki werd weggestuurd en schoot maar net voorlangs. Afleggen naar een medespeler had echter vrijwel zeker een doelpunt opgeleverd.

Na ruim een uur spelen viel de 2-1 aan de andere kant. Doelpuntenmaker Manu verslikte zich aan de zijlijn in Luciano Narsingh. Diens voorzet werd door Locadia tot doelpunt gepromoveerd. Locadia kreeg luttele minuten later nog een goede kans om te scoren, maar schoot nu in het zijnet. Hiljemark creëerde nog een kans, maar stond al buitenspel.

Op de ranglijst blijft PSV zevende met 32 punten, maar het gat met nummer zes AZ is teruggebracht naar een punt. Cambuur blijft met 22 punten uit 22 duels vijftiende.

FC Twente wint uit bij sc Heerenveen

FC Twente won eveneens. Een moeilijke wedstrijd in Heerenveen werd door doelpunten van Dusan Tadic en invaller Torgeir Børven in de laatste twintig minuten beslist. Door de zege passeert Twente Vitesse op de ranglijst en zijn de Enschedeërs nu tweede. De achterstand op koploper Ajax is nog slechts een punt.

Na een gelijkopgaande eerste helft, trok Twente in het tweede bedrijf de regie naar zich toe. Heerenveen, dat op de counter wilde spelen, werd steeds meer gedwongen mee te gaan in het tempo van Twente. De Enschedeërs benutten de ruimte die ze daardoor kregen in de 73e minuut via Tadic.

Vijf minuten eerder was Anders Bjelland ontsnapt aan een rode kaart. Hij legde de ontsnapte Alfred Finnbogason neer, maar scheidsrechter Richard Liesveld vond de afstand naar het doel te ver om van een doelrijpe kans te spreken en gaf slechts geel.

In de slotfase beslist Børven de wedstrijd definitief. Voor de Noor, die in de 63e minuut was ingevallen, was het zijn eerste Twente-goal.

Van Basten weet niets van kritiek:

Remises bij Go Ahead Eagles - RKC en NEC - NAC

De wedstrijden tussen Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk en tussen NEC en NAC Breda eindigden vanavond in gelijkspel. Het duel in Deventer eindigde na een knotsgekke slotfase met twee treffers in blessuretijd in 2-2. In Nijmegen werd het 1-1.

In de eigen Adelaarshorst kwam Go Ahead al voor rust op voorsprong via een vrije trap van Jop van der Linden. Halverwege de tweede helft kwam RKC terug via Damiano Schet, maar in de slotfase ging de thuisploeg op zoek naar de zege.

In de eerste minuut van de blessuretijd leek Xandro Schenk daarvoor te zorgen toen hij na een scrimmage van dichtbij raak schoot. Uit de tegenstoot van RKC maakte Romeo Castelen echter op fraaie wijze weer gelijk.

Go Ahead-trainer Foeke Booy na de wedstrijd:

NAC pakte op bezoek in Nijmegen de voorsprong via Rydell Poepon in de achttiende minuut. Zes minuten later bracht Rens van Eijden de thuisploeg weer langszij en daarmee was de eindstand al bereikt. NEC beëindigde de wedstrijd met tien man. Tobias Haitz kreeg in de 77e minuut zijn tweede gele kaart.

Het punt betekent voor nummer zeventien NEC dat er een minimale marge is geslagen met nummer laatst ADO Den Haag. RKC staat veertiende en blijft een punt boven de degradatiestreep. Go Ahead heeft twee punten meer en is daarmee dertiende. NAC staat met nog een puntje meer op de elfde plaats.

Reactie van NEC-speler Rens van Eijden:

(Novum)