‘Plasterk en Hennis op matje bij Rutte’

De ministers Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (rechts) en Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie). Foto ANP / Martijn Beekman

Premier Mark Rutte (VVD) heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vanavond bijeengeroepen voor overleg in het Torentje. Dat meldt RTL Nieuws op basis van bronnen.

Plasterk en Hennis moesten zich volgens RTL verantwoorden over de ophef over de afluisterpraktijken van de Nederlandse inlichtingendiensten. In een brief aan de Kamer biechtten ze vandaag op dat het niet de Amerikaanse NSA was, maar de Nederlandse inlichtingendiensten die gegevens vastlegden over 1,8 miljoen telefoontjes.

De woordvoerder van Rutte wil het bericht van RTL Nieuws niet bevestigen.

“Ik kan alleen mededelingen doen over de openbare agenda van de premier.”

Haagse bronnen zeggen tegen RTL dat er rekening wordt gehouden met “serieuze politieke problemen” voor Plasterk. De Tweede Kamer was vanmiddag al kritisch over de uitleg van de minister. Zo stelden verschillende partijen dat Plasterk de indruk wekt dat hij niet weet wat de Nederlandse inlichtingendiensten uitvoeren.

Dinsdag wordt een debat gehouden over de kwestie. Plasterk moet dan uitleggen waarom hij de Kamer niet eerder heeft gemeld dat Nederland zelf telefoongesprekken registreerde.

(Novum)