‘Oud-Selexyz-directeur ontving hoge afkoopsom’

Volgens Polare-commissaris Cor Molenaar heeft oud-Selexyz-directeur Matthijs van der Lely een vertrekpremie van ruim drie ton ontvangen bij de overname van zijn bedrijf. Molenaar zei dit tegen RTL Z.

Selexyz werd in in 2012 samengevoegd met De Slegte, waardoor de boekwinkelketen Polare ontstond. Polare is de afgelopen weken veel in het nieuws geweest vanwege de financiële problemen waarin het verkeert. Het resulteerde onder andere in een leveringsstop van het Centraal Boekhuis.

Het item van RTL Z is hier te zien.

Boekblad schetst de gang van zaken als volgt:

“In 2009 kocht de toenmalige algemeen directeur van Selexyz Matthijs van der Lely samen met twee mededirecteuren de zestien Selexyz-boekwinkels van Boekhandelsgroep Nederland (BGN). Zij betaalden daar 6 miljoen euro voor. In de herfst van 2011 kwam Selexyz in de problemen, als gevolg waarvan Van der Lely werd geschorst. Een half jaar later ging de holding failliet, en werden de winkels doorverkocht aan investeerder ProCures, die Selexyz samenvoegde met De Slegte en de geïntegreerde winkels de naam Polare gaf.

Cor Molenaar zegt tegen RTL Z dat Van der Lely toen op de loonlijst stond van een van de doorgestarte winkels, in plaats van bij de failliete holding, dat ProCures hem via de rechter moest ontslaan en een afkoopsom van 90.000 euro betalen. Omdat het dienstverband was doorgelopen tot ontbinding door de rechter, moest ProCures Van der Lely bovendien een jaar lang zijn maandsalaris van bijna 18.000 euro doorbetalen. Daarmee kwam de totale vertrekregeling op 324.000 euro, aldus RTL Z.”