Oranje water en ontbrekende lobby’s: de hotelervaringen van journalisten in Sotsji

Het Olympisch dorp? Prachtig. De accommodaties van de sporters? Fantastisch. Sommige journalisten, onder wie onze eigen drie verslaggevers, zijn in Sotsji echter in een ware bouwval beland. De dingen die zij in hun hotels aantreffen, lezen als een gemiddelde aflevering van ‘Red mijn Vakantie!’.

Foto via Twitter (@HarryCNN)

Ja, het Olympisch dorp ligt er prachtig bij en de sporters hebben het fantastisch voor elkaar in hun eigen accommodaties. Maar de hotels voor de media zijn nog niet allemaal af. Journalisten - ze zijn er immers al wel - treffen er de meest uiteenlopende scenario’s aan. Ook in hotels die blijkbaar klaar zijn bevonden.

Zo verzamelde The Washington Post al wat horrorverhalen van journalisten. Hotels zijn niet af, water is oranje en “heel gevaarlijk” of niet aanwezig en wc’s kunnen niet doorgespoeld worden.

Twitter avatar HarryCNN Harry Reekie This is the one hotel room @Sochi2014 have given us so far. Shambles. #cnnsochi http://t.co/RTjEkmyan3
Twitter avatar shaunwalker7 Shaun Walker Still waiting for “preparations” on hotel room to finish. Hoping they’re origami-folding toilet roll, rather than, say, putting the roof on.
Twitter avatar shaunwalker7 Shaun Walker I have a room! No heating or internet, but it has a (single) bed at least…
Twitter avatar bishopk Kevin Bishop The reception of our hotel in #Sochi has no floor. But it does have this welcoming picture. http://t.co/8isdoBuytl
Twitter avatar wyshynski Greg Wyshynski People have asked me what surprised me the most here in Sochi. It’s this. Without question … it’s … THIS. http://t.co/1jj05FNdCP
Twitter avatar markmackinnon Mark MacKinnon For those of you asking, when there’s no lobby in your hotel, you go to the owner’s bedroom to check in. #Sochi2014
Twitter avatar StacyStClair Stacy St. Clair My hotel has no water. If restored, the front desk says, “do not use on your face because it contains something very dangerous.” #Sochi2014
Twitter avatar StacyStClair Stacy St. Clair Water restored, sorta. On the bright side, I now know what very dangerous face water looks like. #Sochi #unfiltered http://t.co/sQWM0vYtyz

En een filmpje van CNN:

Maar deze Amerikaanse journalist wil wel even een tegengeluid bieden:

Twitter avatar Dave_Schwartz Dave Schwartz Want to set record straight about hotel in Sochi. My hotel & a lot of hotels are FINE. A few loud angry voices not representative of all

Gestolen Cup-a-Soup en een brandalarm om drie uur

Is het nou echt zo erg? Het is in ieder geval niet best, blijkt als we met een van onze eigen sportverslaggevers in Sotsji, Rob Schoof, bellen. Ook hij en de twee andere NRC-verslaggevers, Henk Stouwdam en Maarten Scholten, maken iets soortgelijks mee.

“Ik merkte vanochtend dat er spullen van me zijn gejat. Zo was er Cup-a-Soup meegenomen en was er ander etenswaar verdwenen. Nu is het nog eten, maar ik heb ook een dure Apple bij me. Er zijn geen kluisjes, dus die koffer gaat voortaan op slot. Ook heb ik geen stopcontact. Er is wel een gat, en draden, maar geen stopcontact. Dus ik heb weinig stroom. Wifi werkt amper, dus ik moet voor internet steeds naar het perscentrum.”

Onze andere collega’s hadden weer andere problemen:

“Henk zit in een kamer die nog niet af was. Overal lagen nog bouwmaterialen op de grond. Maarten kwam op een kamer waar al mensen in zaten.”

Henk Stouwdam zegt dat ze het minder erg hebben dan sommige collega’s en vindt het nog niet heel ernstig:

“Ik heb een goed bed, maar het houdt inderdaad niet over. Ja, mijn douchekop viel eraf, maar dat was snel weer hersteld. Er lag inderdaad wat troep op mijn kamer, alsof er pas net een bouwvakker was verdwenen. En volgens mij liep er vannacht een muis in mijn kamer, want mijn kauwgum was aangevreten.”

Schoof hoort wel meer verhalen van andere journalisten:

“Het is schandalig hoe ze met journalisten omgaan. Ik sprak een journalist van de Leeuwarder Courant, wiens kamer gewoon nog niet klaar was. Robin Utrecht (persfotograaf, red.) zat in een hotel waar om drie uur ‘s nachts het brandalarm afging. Toen stond iedereen op straat in de vrieskou. Ik heb verhalen gehoord over hotels waar zwerfhonden in zaten. Er zijn minibars die nog in dozen zitten, stoelen in plastic van een kwaliteit drie keer minder dan van de Ikea. Kamers zijn niet meer dan een bed, een bureau en een stoel. Het stinkt er erg naar verf en het zit ook op de vloerbedekking.”

De sporters hebben het prima

Hoe groot is het contrast met de sporters. Die zul je niet horen klagen, want die hebben het zeer goed voor elkaar, zegt Schoof:

“Het dorp is fantastisch en alle stadions liggen heel dicht bij elkaar. Het is lekker compact. Ook de accommodaties van de sporters zijn heel mooi. De Nederlanders zitten in een schitterend complex. En zij zijn dan ook helemaal in hun nopjes.”

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof #TeamNL House heeft vanavond weer droge voeten. #Sochi2014 http://t.co/cdwXzq8XEG

Voor nog een opmerkelijk Sotsji-verhaal: wat is er toch met die rare dubbele toiletten?

Twitter avatar guardiang2 Guardian G2 Synchronised pooping? The curious case of the #Sochi double toilets http://t.co/ZuXXnWQDSR #Olympics http://t.co/CMFnxSaeK8

‘In Sotsji hoor je de drilboren nog’: lees het artikel van Rob Schoof in NRC Handelsblad. Abonnees lezen het artikel gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.