Ook acht Amerikaanse staten verbieden ‘homopropaganda’

Kritiek van Poetin werpt licht op sodomiewetten in Verenigde Staten.

Antihomo-demonstratie gisteren in Norfolk, in de staat Virginia.
Antihomo-demonstratie gisteren in Norfolk, in de staat Virginia. Foto AFP

President Obama zendt drie openlijk homoseksuele atleten naar de openingsceremonie in Sotsji, maar misschien moet hij ze eerst naar Utah sturen. Door de ophef over de Spelen in Rusland dringt in Amerika het besef door dat sommige staten in eigen land nog sodomie-wetten in hun wetboek hebben, ook al is dat in strijd met de landelijke grondwet.

‘Homopropaganda’ is in acht staten verboden, net als bij de fel omstreden Russische wet. Zo verbiedt Arizona het uitbeelden van homoseksualiteit als „een positieve alternatieve levensstijl” en het suggereren tegenover kinderen dat er zoiets als veilige homoseks bestaat.

Alabama en Texas verplichten onderwijzers om bij seksuele voorlichting te melden dat homoseksualiteit „geen levensstijl is die het algemene publiek accepteert”. In Utah is onderwijs over homoseksualiteit sowieso verboden. In Utah vonden in 2002 de Winterspelen plaats, in Salt Lake City. Van enige ophef over de homorechten daar was toen geen sprake.

Sodomiewetten in de VS lijken rudimenten uit een ander tijdperk, maar ze spelen een belangrijke rol bij de felle ideologische en juridische strijd over de rechten van homo’s en lesbiennes die er wordt gevoerd. Montana, Oklahoma, Texas en Kansas hebben nog wetten die homoseks verbieden, negen andere staten hebben nog wetsbepalingen die anale en orale sex voor iedereen verbieden. Voor de meeste van deze staten geldt dat er in het onderwijs niet positief over homofilie gesproken mag worden.

Hoewel ze nog zelden ingezet worden om homo’s te vervolgen, spelen de wetten een belangrijke rol bij het weren van homoseksualiteit uit het onderwijs en het openbare leven – in 2008 arresteerde North Carolina twee mannen wegens homoseks en liet daarna de aanklachten vallen. Ook worden ze gebruikt bij het tegenhouden van gelijke rechten voor homo’s, zoals bij het huwelijk (het homohuwelijk is in 33 Amerikaanse staten verboden) of bij voogdij en adoptie.

In maart vorig jaar schrapte de staat Virginia zijn sodomiewet, maar hoofdaanklager Ken Cuccinelli, die campagne voerde voor het gouverneurschap van de staat, ging daartegen in beroep omdat de sodomiewet minderjarigen zou beschermen tegen seksueel misbruik door volwassenen. In oktober verwierp het Hooggerechtshof zijn beroep. In november verloor Cuccinelli van de Democraat Terry McAuliffe.

In een opiniestuk in de Washington Post wezen twee rechtenprofessoren gisteren op de nadruk die zowel in de VS als in Rusland wordt gelegd op het beschermen van kinderen tegen homo’s en lesbiennes. „De onderliggende ideologie is overal hetzelfde: iedereen moet heteroseksueel zijn en homoseksualiteit is per definitie slecht.”