Noord- en Zuid-Korea akkoord over nieuwe familieherenigingen

Het hoofd van de Noord-Koreaanse delegatie, Park Yong-il (links) schudt de hand van zijn Zuid-Koreaanse tegenhanger Lee Duk-haeng.
Het hoofd van de Noord-Koreaanse delegatie, Park Yong-il (links) schudt de hand van zijn Zuid-Koreaanse tegenhanger Lee Duk-haeng. Foto Reuters

Noord- en Zuid-Korea zijn vandaag akkoord gegaan met nieuwe herenigingen van families die sinds de Koreaanse Oorlog van elkaar gescheiden zijn. De bezoeken zullen zes dagen lang plaatsvinden, te beginnen op 20 februari, meldt persbureau AP.

De ontmoeting over de herenigingen kwam vorige maand tot stand. Sinds 2010 hebben ze niet meer plaatsgevonden. In september vorig jaar zouden er ook families herenigd worden, maar dat werd afgezegd door Noord-Korea vanwege vijandelijkheden vanuit het buurland. Zo’n 22.000 Koreanen hebben al korte herenigingen gehad in een periode waarin de situatie tussen beide landen iets minder gespannen was, maar niemand heeft een tweede kans gehad om zijn familie te ontmoeten.

De jaarlijkse militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten in de lente leken een obstakel te zullen vormen voor een snel besluit over de reünies. Die oefeningen liggen niet goed bij Noord-Korea. Het land heeft echter recentelijk de harde retoriek wat geminderd en heeft opgeroepen tot betere banden tussen beide landen. Volgens analisten heeft Noord-Korea de verbeterde banden met het zuiden nodig om meer buitenlandse investeringen en hulp te trekken, schrijft AP.