Nog geen financiële steun vliegveld Eelde

Vliegveld Groningen Eelde Airport. Foto ANP / Lex van Lieshout

De provincies Groningen en Drenthe, en enkele gemeenten in deze provincies, nemen nog geen besluit over financiële steun aan het vliegveld Eelde. Ze willen dat er eerst onderzoek wordt gedaan naar de levensvatbaarheid van het vliegveld.

Dat onderzoek moet nog voor het einde van deze maand klaar zijn. Dat meldt RTV Drenthe vandaag.

Vliegveld Eelde - dat behalve van de provincies ook eigendom is van de gemeenten Groningen, Assen en Tynaarlo - vraagt miljoenen euro’s voor de gebouwen en terreinen rond de luchthaven. De politiek is echter sceptisch.

De Noordelijke Rekenkamer en onderzoeksbureau SEO oordeelden eerder dat het bijna onmogelijk was het vliegveld rendabel te maken. Het achterland is dunbevolkt en de concurrentie met Eindhoven en Lelystad is zwaar.

De overheden willen nu dat Ernst & Young het bedrijfsplan van de luchthaven opnieuw onder de loep neemt. Ook moet het accountantskantoor het mogelijke rendement onderzoeken en bekijken wat de investeringen de economie opleveren.

Verantwoordelijk gedeputeerde van de provincie Drenthe Ard van der Tuuk (PvdA) laat aan de omroep weten pas in april met de politiek over de plannen te kunnen spreken.

(Novum)