Nieuw betalingssysteem via IBAN definitief uitgesteld

Foto ANP / Lex van Lieshout

De invoering van het nieuwe Europese betalingssysteem SEPA wordt definitief uitgesteld tot augustus. Het Europees Parlement heeft gisteren ingestemd met het voorstel van verantwoordelijk eurocommissaris Michel Barnier om de invoering zes maanden uit te stellen, meldt het parlement vandaag.

Veel bedrijven en instanties waren nog niet klaar voor het nieuwe Europese systeem, dat op 1 februari de oude nationale systemen had moeten aflossen, meldt persbureau Novum.

SEPA, dat staat voor Single Euro Payments Area, heeft tot doel alle eurobetalingen in Europa te standaardiseren zodat er over enkele jaren geen verschil meer is tussen een binnenlandse betaling en een eurobetaling van of naar andere Europese landen. Essentieel is daarbij de invoering van het internationaal rekeningnummer IBAN.

Voor Nederland betekent dit onder meer dat de oude rekeningnummers worden uitgebreid met aanduidingen voor Nederland en de bank waar een rekening bij loopt. Ook incasso’s moeten worden aangepast.

Een maand geleden stelde Barnier al voor de overgangsperiode uit te stellen. De Europese Unie werkt al tien jaar aan de invoering van het Europese betalingssysteem.