Nachtmerriescenario voltrekt zich bij de VVD in Heemskerk

Het is het nachtmerriescenario voor vrijwel elke politieke partij: een ‘coup’ die op een ledenvergadering wordt gepleegd op schijnbaar democratische wijze. Het centrum van Amsterdam heeft er voor een deel zijn deelraad aan te danken, doordat PvdA-leden uit de binnenstad massaal een afdelingsvergadering bezochten en zo de deelraad het verkiezingsprogramma in amendeerden.

Er zijn meer voorbeelden van dit soort ‘overvallen’, een trotskistische methode die ‘intredepolitiek’ wordt genoemd. Daarvan hebben VVD-leden in Heemskerk zich bediend en wel zodanig dat de gemoederen buitengewoon hoog zijn opgelopen. Zo hoog dat het landelijke bestuur de deelname van de VVD aan de komende gemeenteraadsverkiezing in Heemstede heeft geblokkeerd. Dat is een verlies voor de democratie. De VVD werd bij de lokale verkiezingen in 2010 de derde partij en daarna bij de provinciale en landelijke verkiezingen de grootste in Heemskerk. De bewoners van dit Noord-Hollandse dorp is die keuze ditmaal ontnomen.

Afgaande op de lokale perikelen is de keuze van het VVD-bestuur niet onbegrijpelijk. Lees de reportage vandaag in deze krant op pagina 6. Er is binnen de partijgelederen zelfs sprake van doodsbedreigingen en discriminatie. Onder anderen de enige VVD-wethouder in Heemskerk was een doelwit. De politie doet onderzoek.

Politiek heeft deze doorgaans zo rustige gemeente een roerige periode achter zich. Maar liefst zeven van de 25 raadsleden wisselden de afgelopen vier jaar tussentijds van partij. Onder wie een van de vijf VVD-raadsleden, die naar Heemskerk Lokaal overstapte. Tot voor kort was zij beoogd lijsttrekker van de VVD. Zij meldde op Twitter: „De VVD Heemskerk is naar de knoppen geholpen door mensen met alleen eigen belang!”

Een bouwbedrijf dat zich door de gemeente benadeeld voelde, zou de hand hebben gehad in de ‘coup’, die erin resulteerde dat gelegenheidsleden op de afdelingsvergadering een andere lijsttrekker lanceerden, overigens wel een zittend VVD-raadslid. Hij liet deze week weten dat hij geen tijd had voor overleg met het hoofdbestuur van de VVD over de plaatselijke partijoorlog.

De vraag is hoe politieke partijen zich tegen zulke infiltraties kunnen wapenen. De luxe van een ballotage kunnen ze zich haast niet veroorloven. Er zijn al zo weinig Nederlanders, steeds minder, lid van een partij. Van hen is relatief maar een handjevol politiek actief. Een partij kan aan de duur van een lidmaatschap voorwaarden stellen alvorens een lid zich kandidaat mag stellen voor bepaalde functies. Ook dat is voor partijen in sommige gemeenten niet haalbaar, bij gebrek aan voldoende kandidaten. Wie verzint een list?