Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

‘Moskeeën willen overleg met gemeenten over radicalisering’

Moslims vieren Offerfeest in de Mevlanamoskee in Rotterdam.
Moslims vieren Offerfeest in de Mevlanamoskee in Rotterdam. Foto ANP / Jerry Lampen

Moskeeën willen structureel met gemeenten overleggen over radicalisering binnen hun achterban. Dat zeggen drie belangrijke koepels van moskeeën in Nederland vandaag in Trouw. Het gaat om de twee grootste koepels - het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en het Turkse Milli Görüs - en het Samenwerkingsverband voor Marokkaanse Nederlanders.

De koepels reageren op een Kamerbrief die minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher maandag stuurde. Hij kondigde aan naar verwachting in mei met gemeenten in overleg te gaan om eerder zicht te krijgen op de radicalisering van jongeren. Door het delen van kennis wil hij radicaliserende jongeren vroegtijdig in kaart brengen. Ook riep hij landelijke en gemeentelijke religieuze en etnische gemeenschappen op te helpen bij het tegengaan van radicalisering.

‘Gemeenten weten niet wat in moskeeën speelt’

Veel gemeenten weten volgens de koepels nauwelijks wat er in de moskeeën speelt. Moskeebesturen pikken volgens de koepels signalen rondom radicalisering veel eerder op. Maar zij hebben op hun beurt geen idee bij wie ze moeten aankloppen als ze merken dat jongeren radicaliseren. Bij een overleg dat eens in de maand of een keer per kwartaal plaats zou vinden, zou dat volgens de koepels wel ter sprake kunnen komen.

Bij het overleg zou niet alleen radicalisering moeten worden besproken. Er moet volgens de koepels ook aandacht zijn voor antisemitisme, bekladding van moskeeën en andere problemen. Yassin Elforkani van het CMO:

“Moskeeën zijn regelmatig het mikpunt van geweld, maar daar hoor je zelden iets over. Ook de gemeenten zijn zelden op de hoogte.”

Een woordvoerder van Asscher erkent volgens de krant dat de communicatie tussen gemeenten en moskeeën beter kan. Verder wil hij nog niet op het voorstel van de moskeeën reageren.