Merkels voorganger Schröder ook afgeluisterd door NSA

Niet alleen kanselier Merkel, ook voorganger Schröder is afgeluisterd, bevestigt een inlichtingenofficier uit de VS.

Duitsland was er net aan gewend dat bondskanselier Angela Merkel (CDU) is afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Toch was het nieuws gisteren van de Süddeutsche Zeitung dat haar voorganger Gerhard Schröder (SPD) ook werd afgeluisterd weer goed voor stevige verontwaardiging.

Schröder zelf liet in een reactie weten „er destijds totaal niet aan gedacht te hebben, maar nu niet verbaasd te zijn dat dit is gebeurd”.

Schöder bezat overigens niet, zoals Merkel, een persoonlijke mobiele telefoon. Ook begaf hij zich niet op internet. Maar hij leende in de auto wel eens een mobieltje van een medewerker. En thuis gebruikte hij gewoon de huistelefoon. Tegen een vertrouweling zou Schröder onlangs gezegd hebben dat hij niet begreep welk nut de Amerikanen erin zagen hem af te luisteren. „Wat relevant was, werd sowieso openbaar.”

Maar Washington zag dat anders. Schröder was tien jaar geleden een tegenstander van de oorlog in Irak. De Süddeutsche Zeitung citeert een anonieme Amerikaanse inlichtingenofficier die zegt: „We hadden redenen om aan te nemen dat de voorganger van de huidige bondskanselier niet tot het succes van de alliantie bijdroeg.” De Amerikanen wilden weten welke stappen de Duitsers ondernamen om de besluitvorming in de VN-Veiligheidsraad te beïnvloeden.

In de Bondsdag gaf het nieuws over Schröder afgevaardigde Hans-Christian Ströbele (Groenen), gistermiddag een nieuw argument om te pleiten voor het naar Duitsland halen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, die nog altijd in Moskou verblijft.

De Groenen willen Snowden als kroongetuige horen bij een parlementaire enquête naar de NSA-affaire. Alle partijen willen Snowden horen, maar de regeringspartijen CDU en SPD willen niet dat de voormalige Amerikaanse inlichtingenfunctionaris naar Duitsland komt.