Meest charmant is de aftiteling

Vier jaar geleden liet de jonge uitvinder Flint het in Het regent gehaktballen middels een machine die water in voedsel omzette gigantische gehaktballen regenen. Dat is inmiddels zo lang geleden dat de vervolgfilm het in een omstandige proloog allemaal nog maar even laat zien. Dat had puntiger gekund. Het regent gehaktballen 2 komt wat moeizaam uit de startblokken maar scoort punten als hij eenmaal op stoom komt. De door Flint bewonderde wetenschapper Chester V komt naar het door de voedselstorm uit deel 1 verwoeste dorp en wil best helpen opruimen. Dan kunnen Flint en zijn vrienden in de tussentijd naar San Franjose, waar het hoofdkantoor van het door Chester gerunde Live Corp is gevestigd. Dat is een bedrijf waar overduidelijk nieuwe mediaconglomeraten als Google, Apple en Microsoft model voor stonden, met San Franjose als stand-in van Silicon Valley. Al snel is duidelijk dat Chester V boosaardiger is dan hij lijkt. Het decor van de film is heerlijk surrealistisch. Maar eigenlijk is de aftiteling het leukst, een fraai vormgegeven sequentie met prachtig getekende figuren. Waarom is de hele film niet in die stijl? Nu lijkt Het regent gehaktballen 2 in kleurstelling, boodschap en gladde uiterlijk te veel op al die andere animatiefilms.