Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Laatste (avond)maal

Een paar weken geleden schreef ik over de miraculeuze verdwijning van mijn prachtige kookboek Con Amore van Sophia Loren en mijn verdriet daarover. Daags na het verschijnen van de rubriek werd ik gebeld door een mevrouw uit Lochem. Ze had het boek in de kast staan, maar kookte niet meer zo vaak. En haar kinderen

Een paar weken geleden schreef ik over de miraculeuze verdwijning van mijn prachtige kookboek Con Amore van Sophia Loren en mijn verdriet daarover. Daags na het verschijnen van de rubriek werd ik gebeld door een mevrouw uit Lochem. Ze had het boek in de kast staan, maar kookte niet meer zo vaak. En haar kinderen hadden er geen interesse in. „Dus ik dacht; ik stuur het u even op.” Mijn tegengesputter dat dat toch niet zomaar kon, kapte ze daadkrachtig af. „Is toch leuk?” Mijn adres hoefde ik niet te geven, want dat had ze al weten te vinden op internet.

De volgende dag lag het boek op de mat. Het terugzien van de prachtige foto’s en de typische jaren-70-typografie brachten een golf van sentiment en ‘o, ja-erlebnissen’. Ik ben er ontzettend blij mee.

Dit leek me een mooi eind-goed-al-goedverhaal om afscheid mee te nemen: na drie jaar medewerking aan de kookrubriek, vind ik het tijd dat iemand anders het stokje over gaat nemen. Als laatste (avond)maal, een recept voor een grote persoonlijke favoriet: citroenmeringuetaart. De lekkerste wordt naar mijn mening gemaakt bij Holtkamp in Amsterdam, maar deze versie van Mary Berry is ook niet te versmaden en is bovendien in een handomdraai klaar.

Doe de koekjes in een plastic zak en plet ze met een deegroller, of maal ze in de keukenmachine goed fijn. Smelt de boter in een steelpannetje, haal de pan van het vuur en roer de koekkruimels erdoor.

Beboter een taartvorm met een geribbeld randje (±26 cm) of een springvorm. Kieper de kruimels erin, verdeel ze gelijkmatig over de bodem en druk ze, met de achterkant van een lepel goed aan.

Doe de gecondenseerde melk (verkrijgbaar in vrijwel elke supermarkt, staat meestal bij de lang houdbare melk) in een grote kom en mix de eidooiers, plus de zeste en het sap van de citroenen erdoor. Giet dit mengsel op de kruimelbodem.

Klop de eiwitten in een goed ontvette, niet plastic schaal. Als ze stevig beginnen te worden schepje voor schepje de suiker toevoegen. Blijf kloppen tot alle suiker is verwerkt en de eiwitten stijf en glanzend zijn. Schep dit mengsel eetlepel voor eetlepel bovenop de taart. Gebruik een mes of spatel om het eiwit gelijkmatig te verdelen en er mooie golfjes in te maken.

Zet de taart 15-20 minuten in een voorverwarmde oven (170 graden) tot de eiwitten licht gebruind zijn.

Citroenmeringuetaart 175 gr digestive biscuits 75 gr boter 1 blikje (397 gr) gecondenseerde melk 3 grote eierdooier 3 citroenen 3 eiwitten 175 gr fijne kristalsuiker