Kunst markt

Wat een negentiende-eeuws scheepsmodel uit Frans Polynesië, Tahiti, gemaakt van hout en touw, lengte 196 centimeter. Op 12 februari te koop op een veiling met etnografica bij Drouot-Richelieu in Parijs. Richtprijs 4.000 tot 6.000 euro. Online catalogus: pba-auctions.com

Bijzonderheid Aan de hand van zulke bootmodellen leerden mannen op Tahiti boten bouwen en hoe daarmee op zee te navigeren. Het model is incompleet, want de masten ontbreken. Diverse musea bezitten zulke oude modelboten. Het Ethnologisches Museum in Berlijn heeft zelfs een hele afdeling met originele traditionele boten.

Goede koop?Els Verhey van kunsthandel Tribal Design in Amsterdam: „Een zeldzaam stuk, dus een reële prijs. Missionarissen stuurden zulke boten vroeger soms naar huis. Dit lijkt me typisch iets voor een museum. Of voor een gek met een grote serre. Of voor een visrestaurant. Dan herinneren gasten je altijd als het restaurant met die oude boot.”