Kritiek op Plasterk om aftappen telefoondata - Hennis: alles binnen de wet

Foto ANP / Martijn Beekman

De Tweede Kamer eist opheldering van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk over het bericht dat niet de NSA, maar de Nederlandse inlichtingendiensten 1,8 miljoen telefoontjes hebben geregistreerd. Volgens de SP is Plasterks positie in het geding.

“We hebben een minister van Binnenlandse Zaken die bij God niet weet wat zich bij de geheime diensten afspeelt”, zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak tegenover persbureau Novum. “Vertrouwen wij erop dat deze minister de problemen kan oplossen?” Voor hij zijn eigen vraag beantwoordt, wil Van Raak de uitleg van Plasterk afwachten.

Ook D66-Kamerlid Gerard Schouw wil snel uitleg:

Twitter avatar GerardSchouwD66 Gerard Schouw Mist wordt dikker: niet NSA tapte 1.8 miljoen telefoontjes, maar eigen veiligheidsdienst schrijft Plasterk nu pas. Mag ie komen uitleggen.

“Keer op keer komen er nieuwe feiten aan het licht. Eerder was de NSA de schuldige, nu toch onze eigen veiligheidsdiensten.”

Schouw wijst erop dat de telefoontjes zijn geregistreerd in verband met terrorismebestrijding:

“Hoeveel terroristen denkt de minister dat er in Nederland rondlopen? Dit is buitenproportioneel.”

GroenLinks noemt de gang van zaken “echt te gek voor woorden”, aldus Kamerlid Linda Voortman:

Twitter avatar lindavoortman Linda Voortman “http://t.co/B3A2h3UJzX” ongelooflijk! Plasterk wees naar NSA maar bleek zelf de boosdoener.

“Terwijl alle beschuldigende vingers in de richting van de NSA wezen, blijkt minister Plasterk al die tijd zélf de boosdoener. Nu moet maar eens vastgesteld worden wat er precies is gebeurd en of dat allemaal wel door de beugel kan.”

Hennis: MIVD handelt binnen de wet

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert reageerde tegenover de NOS dat de inlichtingendienst MIVD, die onder haar valt, binnen de wet opereert en dat het gaat om gegevens die van belang zijn voor militaire operaties en terrorismebestrijding:

Plasterk heeft nog niet gereageerd.

Plasterk sprak eerder over registratie door Amerikanen

Plasterk en Hennis meldden vandaag in een brief aan de Tweede Kamer dat niet de Amerikaanse geheime dienst NSA, maar de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD in een maand tijd 1,8 miljoen ‘records’ over telefoonverkeer (metadata) hebben geregistreerd. Die gegevens zijn vervolgens gedeeld met de Verenigde Staten. Volgens de ministers zijn daarbij geen wetten overtreden.

De conclusie staat haaks op eerdere uitlatingen van Plasterk. Die zei dat het getal van 1,8 miljoen mogelijk betrekking had op telefoondata die door de NSA waren geregistreerd. Plasterk noemde het toen onacceptabel dat de Amerikaanse dienst dat deed zonder zijn medeweten of toestemming. “Nader onderzoek en analyse” hebben echter geleid tot een heel andere conclusie, aldus de ministers. Ook heeft Plasterk gezegd dat Nederland geen metadata met de Amerikanen heeft gedeeld.

Op 5 augustus publiceerde het Duitse weekblad Der Spiegel diverse documenten die waren gelekt door klokkenluider Edward Snowden. De stukken gaven volgens Der Spiegel een overzicht van de enorme hoeveelheden telecommunicatie die de NSA in verschillende landen had onderschept. Tussen de stukken zat ook een grafiek met de kop ‘Nederland’, waaruit bleek dat de NSA in december 2012 1,8 miljoen sets telefoondata had verzameld. In reactie op het nieuws had het kabinet steeds nadrukkelijk gehint op de mogelijkheid dat het om grootschalig registreren ging. Daar kwam het vandaag dus op terug.

De Tweede Kamer is al langer van plan een groot debat te houden over het registreren van de telefoondata. Wanneer dat gaat plaatsvinden, is nog niet bekend. D66 bepleit zelfs al langer een parlementaire enquête. Tot nu toe is daar geen Kamermeerderheid voor.