Winderigheid vee veroorzaakt geen explosie

In het Duitse dorp Rasdorf explodeerde vorige week een koeienstal. Een deel van het dak vloog van de stal, en één koe liep brandwonden op. De conclusie van de plaatselijke politie: door de scheten van de negentig koeien zou methaangas zich hebben opgebouwd in de stal. Een vonkje van een machine zou al genoeg zijn geweest om dit gas te doen exploderen. Maar onderzoekers van de Wageningen Universiteit denken hier heel anders over. Het waren niet de scheten van de koeien die de stal deden ontploffen, maar een explosieve methaanbubbel die ontsnapte uit de gierkelder.

Die winderigheid van koeien stelt niet veel voor, zegt verteringsonderzoeker Ad van Vuuren. „Slechts twee procent van het methaangas dat een koe dagelijks produceert, verlaat het lichaam als scheet, de overige 98 procent als boer.” Omdat zo’n boer uit meer gassen bestaat dan methaan, is het volgens Van Vuuren onmogelijk dat deze de stallucht explosief heeft gemaakt.

Het explosieve methaangas is waarschijnlijk vrijgekomen tijdens het roeren van mest in de gierkelder onder de stal. „Methaan is lichter dan lucht. Hierdoor stijgt het op door de roosters waar de koeien opstaan en blijft het hangen onder het dak.” Tot er een vonkje bijkomt. Van Vuuren: „Doet de boer het licht aan, dan kan de boel exploderen.”