KNVB wil duidelijkheid over doorgaan wedstrijden rond nucleaire top

Spelers van ADO Den Haag trainen op het kunstgrasveld in het Kyocera Stadion.
Spelers van ADO Den Haag trainen op het kunstgrasveld in het Kyocera Stadion. Foto ANP/ Koen van Weel

Voetbalbond KNVB wil spoedig duidelijk hebben in hoeverre de Eredivisiewedstrijden in het weekend voorafgaande aan de grote internationale nucleaire top (24 en 25 maart) in Den Haag in gevaar zijn. De Telegraaf meldt vandaag dat de burgemeesters van de negen speelsteden de wedstrijden willen schrappen, omdat er te weinig politie kan worden ingezet. KNVB en het ministerie van Veiligheid en Justitie zeggen echter dat nog niets zeker is en dat er nog overleg plaatsvindt.

Een woordvoerder van de KNVB zegt tegen nrc.nl dat de bond niet op de zaken wil vooruitlopen. Hij ontkent dat de KNVB een “brandbrief” naar het ministerie heeft gestuurd, zoals de krant berichtte. Wel is er “een brief” gestuurd, maar “er gaan vaker brieven heen en weer” en “deze ging toevallig over de top”. De bond is ook niet boos over de gang van zaken, zegt de woordvoerder, want er zijn nog geen definitieve besluiten om teleurgesteld of boos over te zijn.

Ook een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie ontkent dat het schrappen van het hele Eredivisieweekend in maart al zeker is. Ook zij zegt dat er, voor zover zij weet, nog overleg plaatsvindt tussen burgemeesters, politie en KNVB. Ze benadrukt wel dat het uiteindelijk aan de burgemeesters is om te beslissen over het wel of niet laten doorgaan van de wedstrijden:

“De minister ziet graag dat de wedstrijden doorgaan, maar het moet wel verantwoord zijn.”

De Telegraaf meldde ook dat niet alleen het weekend voorafgaand aan de top, maar ook de halve finale van de KNVB-beker daarna in gevaar was. Volgens de woordvoerder van de bond is daarvan voorlopig nog geen sprake.

Al in 2012, bij het inplannen van de wedstrijden voor het huidige voetbalseizoen, had de KNVB rekening gehouden met de nucleaire top. Vanwege de druk die de top op de Randstad zou geven, is er toen voor gezorgd dat de wedstrijden in het Eredivisieweekend voorafgaand aan de top buiten het gebied zouden plaatsvinden.

Grootste politieoperatie in Nederland ooit

De internationale nucleaire top in Den Haag wordt de grootste politieoperatie ooit. Er worden 13.000 agenten ingezet, zo werd vorige week bekend. Dat is vier keer zoveel politie als tijdens de troonswisseling van vorig jaar. De Randstad komt vrijwel plat te liggen. Mensen die niet per se in de omgeving moeten zijn, kunnen beter thuisblijven. Er wordt ernstige verkeershinder verwacht.