Knal boven Groningen gisteravond was vermoedelijk F-16

De knal waarvan gisteravond in Groningen werd gedacht dat het een aardbeving was, was mogelijk een F-16 die door de geluidsbarrière ging. “In een oefengebied boven de Noordzee is gisteravond een F-16 door de geluidsbarrière gegaan, maar we onderzoeken nog of dat op hetzelfde tijdstip was”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Een seismograaf bij het KNMI registreert de trillingen van de aarde.
Een seismograaf bij het KNMI registreert de trillingen van de aarde. Foto ANP / Jerry Lampen

De knal waarvan gisteravond in Groningen werd gedacht dat het een aardbeving was, was mogelijk een F-16 die door de geluidsbarrière ging. “In een oefengebied boven de Noordzee is gisteravond een F-16 door de geluidsbarrière gegaan, maar we onderzoeken nog of dat op hetzelfde tijdstip was”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie tegen persbureau Novum.

Aanvankelijk leek het erop dat de gaswinning in Groningen weer een aardbeving had veroorzaakt, maar het KNMI registreerde dit keer geen beving. “Wij vermoeden dat het een supersoon vliegtuig boven de Noordzee was”, zegt een woordvoerder van het KNMI. Sneller dan het geluid vliegen, wordt ook wel supersoon vliegen genoemd. “In het verleden waren dit soort knallen daar altijd op terug te leiden.”

Of de knal van een supersonisch vliegtuig wel of niet wordt gehoord, hangt volgens het KNMI af van de atmosfeer. Als er veel bewolking is, reikt een knal bijvoorbeeld minder ver: “Gisteren waren de omstandigheden zo dat het geluid ver kon komen.” De woordvoerder van Defensie bevestigt:

“Het gebeurt wel vaker, maar het is erg afhankelijk van het weer of het wordt opgemerkt of niet. Als een F-16 een grote onderhoudsbeurt heeft gehad, gaat hij tussen Steenbergen en Tiel ook door de geluidsbarrière. Meestal wordt dat niet opgemerkt, maar soms schrikt opeens heel West-Brabant op.”

Het oefengebied van Defensie boven de Noordzee waar de vliegtuigen worden gebruikt, is zo groot als Nederland. Defensie mag daar door de geluidsbarrière gaan en oefenen met vliegen op lage hoogte. In Groningen is de laatste tijd veel te doen over aardbevingen: door gaswinning in het gebied is het aantal bevingen toegenomen. Minister van Economische Zaken Henk Kamp heeft besloten de gaswinning daarom terug te schroeven. Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over de gaswinning in Groningen.