Kamp: geen extra investering in economie Groningen

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) heeft niet “aangestuurd” op een fors hogere gasproductie vorig jaar, terwijl de noodklok al werd geluid over de gevolgen van de gaswinning. Ook wil hij de investering in de economie van Groningen vooralsnog niet verdubbelen.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken tijdens het Tweede Kamerdebat over de gaswinning in Groningen. Foto ANP / Valerie Kuypers

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) heeft niet “aangestuurd” op een fors hogere gasproductie vorig jaar, terwijl de noodklok al werd geluid over de gevolgen van de gaswinning. Ook wil hij de investering in de economie van Groningen vooralsnog niet verdubbelen.

Dat zei hij vandaag tijdens het debat in de Tweede Kamer over de gaswinning, meldt persbureau Novum.

Update 21.53 uur: Een verdubbeling van de investering in de economie van Groningen is nu nog niet aan de orde, zei Kamp. Voor de komende vijf jaar heeft het kabinet jaarlijks vijftien miljoen euro uitgetrokken. Verschillende partijen, waaronder regeringspartij PvdA, willen dat Kamp niet vijf maar tien jaar blijft investeren in de economische ontwikkeling van het gebied. De minister wil eerst een beter beeld hebben over de toekomstige risico’s, waarvoor nader onderzoek nodig is. Op basis daarvan kan worden besloten om langer te investeren in Groningen, zei hij. Wel beklemtoonde Kamp dat ook het kabinet zich heeft gecommitteerd aan een “langjarige betrokkenheid” bij Groningen. Het kabinet heeft in totaal 1,2 miljard euro voor het gebied uitgetrokken. Dat is vooral bedoeld om de schade door aardbevingen te compenseren en huizen te verstevigen.

PvdA verbolgen over extra gaswinning vorig jaar

Eerder op de avond kwam al het extra gas aan de orde dat vorig jaar in Groningen werd opgepompt. In 2013 werd ruim 53 miljard kubieke meter gas gewonnen, terwijl het in 2012 nog om iets meer dan 47 miljard kubieke meter ging. Jan Vos van regeringspartij PvdA zei hierover “verbolgen” te zijn.

“Ik ben met stomheid geslagen.”

Ook andere partijen hekelden de hogere productie vorig jaar, terwijl in Groningen de onzekerheid over de aardbevingen toenam.

De minister zei dat hij niet heeft ingegrepen omdat hij onvoldoende informatie had om dat op een verantwoorde manier te kunnen doen.

“Op het moment dat je ingrijpt moet je dat kunnen verantwoorden.”

De onderzoeken naar de gaswinningen namen een jaar in beslag. Zodra die klaar waren, is besloten om de gaskraan voor een deel dicht te draaien.

“Ik vond dat ik onvoldoende basis had om zo’n besluit te nemen. Ik vind dat ik dat nu wel heb.”

Kamp wees erop dat de gaskraan is dichtgedraaid vijf uur nadat het kabinet een besluit had genomen.

Dat de gasproductie vorig jaar fors hoger lag, had onder meer te maken met de koude winter. En het kabinet laat mensen in Nederland, en omringende landen waarheen wordt geëxporteerd, niet in de kou staan, zei Kamp.

Update 23.49 uur: Wel beloofde Kamp de komende tijd geen nieuwe langdurige contracten te sluiten voor gaslevering. Door het sluiten van dergelijke contracten met het buitenland zou er te weinig ruimte kunnen zijn om eventuele nieuwe besluiten te nemen over de gaswinning.

Kamp haalt uit naar ‘kwaadaardige’ PVV

Kamp haalde tijdens het debat stevig uit naar de PVV. Kamp hekelde de “kwaadaardige” suggestie van Tweede Kamerlid Reinette Klever (PVV) dat de gasproductie vorig jaar is verhoogd om te kunnen voldoen aan de Brusselse begrotingsnorm. Kamp zei:

“Ik hoop dat u het niet begrijpt. Als u dat echt denkt, zou het echt heel erg triest zijn en heeft u een heel raar idee van hoe de overheid werkt. Het is grote flauwekul.”

De PVV-politica hield echter voet bij stuk. Zij antwoordde:

“Het komt toevallig wel heel goed uit. Het kabinet komt geld tekort en er komen opeens meer gasbaten binnen. Het heeft er alle schijn van dat het kabinet meer gas oppompt om aan de Brusselse norm te voldoen.”