Kamer debatteert dinsdag met Plasterk over afluisterschandaal

De Tweede Kamer op archiefbeeld. Foto ANP / Martijn Beekman

De Tweede Kamer houdt dinsdag een debat met minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). Die moet dan uitleggen waarom hij de Kamer niet eerder heeft gemeld dat het de Nederlandse inlichtingendiensten waren die 1,8 miljoen telefoongesprekken registreerden. Dat meldt persbureau Novum.

De Kamer tilt er zwaar aan dat Plasterk eerder heeft gezegd dat het de Amerikaanse geheime dienst NSA was die de ‘metadata’ van 1,8 miljoen telefoongesprekken vastlegde. SP-Kamerlid Ronald van Raak vraagt zich hardop af of Plasterk wel “de juiste man op de juiste plek” is.

Voor het debat moet Plasterk nog schriftelijke vragen van de Kamer beantwoorden.

SP-Kamerlid Ronald van Raak:

Draai van Plasterk

Plasterk en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert meldden eerder vandaag in een brief aan de Tweede Kamer dat niet de Amerikaanse geheime dienst NSA, maar de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD in een maand tijd 1,8 miljoen ‘records’ over telefoonverkeer (metadata) hebben geregistreerd. Die gegevens zijn vervolgens gedeeld met de Verenigde Staten. Volgens de ministers zijn daarbij geen wetten overtreden.

De conclusie staat haaks op eerdere uitlatingen van Plasterk. Die zei dat het getal van 1,8 miljoen mogelijk betrekking had op telefoondata die door de NSA waren geregistreerd. Plasterk noemde het toen onacceptabel dat de Amerikaanse dienst dat deed zonder zijn medeweten of toestemming. “Nader onderzoek en analyse” hebben echter geleid tot een heel andere conclusie, aldus de ministers. Ook heeft Plasterk gezegd dat Nederland geen metadata met de Amerikanen heeft gedeeld.

PvdA: vertrouwen dat de minister met afdoende antwoorden komt

Ook Plasterks eigen PvdA wil een debat, evenals coalitiepartij VVD. VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff constateert dat de eerdere informatie van Plasterk niet klopte, en wil weten waarop die gebaseerd was.

Toch zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt in een reactie geen zorgen te hebben over de politieke positie van zijn partijgenoot Plasterk. Hij zegt dat de minister eerder slechts heeft gereageerd op berichten van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Die zouden hem op het verkeerde been hebben gezet. Recourt voegde er volgens De Telegraaf wel aan toe dat Plasterk “wel wat uit te leggen heeft”. Maar hij heeft er vertrouwen in dat de minister met afdoende antwoorden zal komen.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt: