‘Israëliërs saboteren hulp aan Palestijnen’

Het Internationale Rode Kruis deelt geen tenten en matrassen meer uit aan dakloos geworden Palestijnen in de door Israël bezette Jordaanvallei. De reden is volgens het Rode Kruis „een patroon van distributiebeperking, vernietiging en confiscatie van tenten door het Israëlische leger”. Dat zei een woordvoerder vanochtend tegen deze krant. Volgens de zegsman is „Israël als bezettende macht verplicht noodhulp te faciliteren”.

Israël vernietigde volgens cijfers van de Verenigde Naties vorig jaar 663 Palestijnse constructies in bezet gebied, waardoor meer dan 1.100 Palestijnen dakloos werden. Ruim de helft van de vernietigde huizen stond in de Jordaanvallei. Op Youtube is te zien hoe Israëlische bulldozers Palestijnse dorpjes wegvagen en hoe Israëlische militairen de noodtenten van het Rode Kruis, met de bewoners er nog in, ontmantelen en meenemen.

De VN en de Europese Unie hebben de vernietigingen in de Jordaanvallei veroordeeld en Israël opgeroepen deze praktijk te staken. Sindsdien is het aantal vernietigingen gestegen, ook gedurende de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen die in juli vorig jaar werden hervat. In Israël zijn wetsvoorstellen ingediend voor annexatie van de Jordaanvallei.

De Israëlische autoriteiten konden vanochtend niet reageren.