Is de Nederlandse Fairphone nou eerlijk of niet?

Is de Fairphone, een Nederlandse telefoon vol goede bedoelingen, nou fair of niet? In NRC Handelsblad en nrc.next reageert oprichter Bas van Abel op de kritiek dat de Fairphone gewoon een Chinees toestel zou zijn, met beperkte aanpassingen en fiks duurder.

De Fairphone is onder meer tot stand gekomen met tin en kobalt uit ‘conflictvrije’ mijnen en gebouwd door Chinese arbeiders die beter betaald kregen dan gebruikelijk. Het toestel (325 euro) vergelijken met andere Chinese telefoons van 150 euro is niet eerlijk, zegt Van Abel. “Wij moeten ons toestel in Europa laten goedkeuren en zo’n test kost tonnen. We rekenen 21 procent BTW en moeten de thuiskopieheffing betalen. En weet je wat je aan verzekering kwijt bent om een lading telefoons te verschepen? Der-tig-dui-zend euro!” Fairphone geeft op zijn site een gedetailleerde berekening van de manier waarop de prijs tot stand kwam.

Lees hier het volledige verhaal dat in nrc.next en NRC Handelsblad verscheen (voor abonnees gratis, voor niet-abonnees te lezen voor een klein bedrag).

*berekening gebaseerd op info Spijkermat.nl  

Chinese genen

De FairPhone is gebouwd op de basis van de HonPhone die in 2012 in China uitkwam en destijds 250 euro kostte. Vergeleken met dat toestel is onder meer het geheugen uitgebreid en de behuizing aangepast. Ook sensoren, zoals de gyroscoop en het kompas, werden veranderd. De Fairphone heeft bovendien een ander scherm gekregen.

De FairPhone is met zijn 1 GB werkgeheugen en 1 ,2 Ghz processor een toestel uit de medium categorie. Geen hardloper, maar goed bruikbaar. Je kunt de batterij vervangen en het 16 GB flashgeheugen uitbreiden met een sd-kaart. De telefoon is aan de logge kant (170 gram, 10 mm dik - je zou het ook degelijk kunnen noemen) en draait op de oudere Android-versie 4.2. De Fairphone is niet geschikt voor 4G-netwerken.

Het standaard rijtje iconen onderaan ontbreekt - dat scheelt schermruimte. In plaats daarvan verschijnt er een snelmenu als je een veegbeweging vanaf de zijkant naar het midden van het scherm maakt. Slimme vinding van een stel Portugese softwaremakers. De 8 megapixel camera levert niet de beste foto’s op en is een duidelijk minpuntje. Het scherm (4,3 inch, resolutie 960×540 pixels) is acceptabel maar haalt het niet bij de huidige topmodellen.

Android, maar geen Google

Google, dat Android zogenaamd gratis ter beschikking stelt, doet bij voorkeur alleen zaken met grote telefoonleveranciers, maatje Samsung of HTC. Om die reden staat er op de FairPhone ook nog geen lading Google-apps geïnstalleerd: de gebruiker moet zelf Youtube, Gmail en Google Maps installeren, als ie dat wil. Sommige klanten zullen het juist prettig vinden dat er geen Amerikaanse webdiensten voorgeïnstalleerd staan.

Zelf Android-apps installeren is wat bewerkelijk, maar er zit een snelkoppeling op om alsnog Google apps te installeren. Dan haal je je software via de Play Store binnen. Nog een verandering ten opzichte van doorsnee Android telefoons: je bent meteen ingelogd als root, en hebt dus beheersrechten op je telefoon. Normaal is die optie afgeschermd. Oorspronkelijk was het de bedoeling om Firefox mobiele OS te gebruiken voor de Fairphone, maar gezien de enorme hoeveelheid software die beschikbaar is voor Android pakt deze keuze beter uit.

Dual sim

Providers leveren niet graag een toestel waar twee simkaarten in passen. Dan geef je de klant immers alle mogelijkheid om dure roamingtarieven en datalimieten te omzeilen. Ze hoeven bovendien maar één toestel te kopen. Maar de FairPhone is niet ontworpen om zoveel mogelijk telefoons te verkopen. Of usb-kabels, adapters en koptelefoons (die zitten er namelijk niet bij, om verpakkings- en verzendkosten te besparen). De meeste mensen hebben die spullen al lang in huis ergens rondslingeren, is de theorie.

In het testgebruik bleek de FairPhone probleemloos te werken, zeker na een systeemupdate. De accu gaat ruim een dag mee bij normaal gebruik. De dualsim-optie is een pre en FairPhone levert voor een paar euro sim-adapters mee om ook nano- en microsims te gebruiken.

De eerste lading Fairphones was meteen uitverkocht, de tweede reeks is binnenkort via Fairphone.com te bestellen. NB: ook een grote Nederlandse provider verkoopt de Fairphone, met abonnement. (4G, maar daar kan de huidige Fairphone toch niet mee overweg)
Prijs: 325 euro.