Het Belgische Koninklijk Huis reageert plots wel: Filip is geen dictator

De nieuwe Belgische koning Filip zou volgens het roddelblad Dag Allemaal zijn familie en het paleispersoneel tiranniseren. Hij zou zich hebben ontpopt tot een dictator. Er wordt vaker geroddeld over het Belgisch koninklijk huis, onder voorganger Koning Albert werd daar niet op gereageerd, maar zoon Filip pakt het anders aan en vandaag volgde er een ferme ontkenning vanuit het paleis.

Koning Filip spreekt alle roddels, dat hij een dictator zou zijn, tegen.
Koning Filip spreekt alle roddels, dat hij een dictator zou zijn, tegen. Foto ANP / Robin Utrecht

De nieuwe Belgische koning Filip zou volgens het roddelblad Dag Allemaal zijn familie tiranniseren. Er wordt vaker geroddeld over het Belgisch koninklijk huis, onder voorganger Koning Albert werd daar niet op gereageerd, maar zoon Filip pakt het anders aan en vandaag volgde er een ferme ontkenning vanuit het paleis.

Er wordt in België veel geschreven over de familieverhoudingen binnen de koninklijke familie. De afwezigheid van de in 2013 afgetreden koning Albert bij het Kerstconcert en de Nieuwjaarsreceptie riepen vragen op, en ook de vrouw van prins Laurent is al weken niet in het openbaar verschenen. In beide gevallen wordt gesuggereerd dat het een protest is tegen een te lage toelage.

Dag Allemaal citeert een anonieme paleismedewerker

Dag Allemaal constateert op basis van verklaringen van een anonieme paleismedewerker dat Filip zich als koning ontpopt heeft tot een dictator. Het blad zegt dat het de familieverhoudingen op scherp heeft gezet. Albert en Paola zouden zelfs geen voet meer zetten in het buitenverblijf en zijn broer Laurent zou worden gepest “op tere punten”. Filip zou zijn personeel vernederende regeltjes hebben opgelegd en zijn zus Astrid zou overwegen te emigreren.

Koning Albert reageerde nooit op roddels

Terwijl zijn vader Albert nooit reageerde op roddels pakt Filip het als koning anders aan. Via de persdienst van het Belgisch Koninklijk Huis liet hij weten dat alle ­beweringen compleet uit de lucht zijn gegrepen. Een woordvoerder zei: “Koning Albert is nog steeds heel welkom op het kasteel van ­Ciergnon.” En ook:

“De koning houdt er, toegegeven, een hoog werkritme op na. Hij en de koningin zijn er na de troonswissel werkelijk ingevlogen. Maar ze behandelen alle medewerkers met respect.”

De Belgische royaltywatcher Brigitte Balfoort schreef een biografie over Filip en is ook geciteerd in het artikel van Dag Allemaal. Ze zegt daarin dat Filip heel hard werkt, van acht tot acht. “En dat geldt ook voor zijn vrouw Mathilde, die komt zelfs slaap te kort, zo hard werkt ze.” Tegen nrc.nl zegt Balfoort dat de reactie van het Koninklijk Huis past in de nieuwe stijl van communiceren.

“De communicatie is veranderd. De afdeling communicatie is groter geworden en ook de stijl van communiceren is veranderd. Er is een veel closer contact tussen de pers en het hof en dan is het normaal dat er ook directer gereageerd wordt.”

Vrouw van prins Laurent verschijnt niet meer in het openbaar

Toch blijft de informatie spaarzaam. Dat Claire, de vrouw van Laurent, niet meer in het openbaar verschijnt vanwege Laurents onvrede over een te lage toelage is speculatie. En ook over de verhoudingen tussen Filip, zijn broer Laurent en zijn zus Astrid zijn enkel geruchten te horen.

De royaltywatchers kijken uit naar het eerstvolgende publieke moment van de koninklijke familie. Op 17 februari worden de overleden leden van de familie herdacht. Daar is normaal iedereen aanwezig. Alleen Claire zal er niet zijn. Balfoort:

“Iedereen zal opletten of de andere leden van de familie er wel zijn en hoe ze op elkaar reageren, maar dat doen royaltywatchers eigenlijk altijd al.”