Gewoon is niet goed genoeg

Illustratie Veronique de Jong

In 2014 groeit de vraag naar hoogopgeleide financieel specialisten. Financieel directeuren hebben vertrouwen in de Nederlandse economie en in hun eigen bedrijf. Dat leidt tot het aannemen van meer personeel. Zo blijkt uit de vorige week verschenen Personeelsbarometer 2014 van Robert Half, een arbeidsbemiddelingsbureau op het gebied van financiële professionals en administratief ondersteunend personeel. Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf heeft meer dan 350 kantoren over de hele wereld.

„De rol van de financial wordt steeds belangrijker”, meent directeur Stephan Renken van Robert Half Nederland. De sector ligt onder een vergrootglas. „Door onder meer strengere wet- en regelgeving wordt er steeds meer van hen verwacht.” Cijfers moeten in orde zijn – nu dus echt – en op tijd worden aangeleverd, maar ook de persoonlijke presentatie voor een raad van bestuur of raad van toezicht is belangrijker geworden, zegt Renken.

Dit geldt vooral voor de financieel specialisten in het hogere segment. Bedrijven leggen de lat steeds hoger, zegt Renken. „Vroeger zag je administratief medewerkers nog weleens opklimmen naar een leidinggevende functie. Dat gebeurt nu veel minder. Het is toch allemaal minimaal hbo- en liefst wo-niveau.’’

Voor een deel gaat hoogleraar finance Jaap Koelewijn mee in het optimisme van Stephan Renken. „De hoog gekwalificeerde financial vindt zijn weg wel.” Maar in de lagen daaronder blijft de crisis nog hardnekkig voelbaar. Zo is bij banken en verzekeraars de kaalslag in de middelste en onderste laag nog altijd gaande. Banken en verzekeraars zitten nog midden in dat saneringsproces. Koelewijn: „Backofficefuncties gaan eruit en komen niet meer terug.”

Ook bij Yacht, een detacherings- en wervingselectiebureau voor hogeropgeleiden, is een lichte groei in vraag naar financieel specialisten, zegt directeur Dick Koopman. „Maar over de hele linie is het niet geweldig in de financiële wereld.”

De meeste mensen die wel een baan vinden, krijgen bijna allemaal een contract voor bepaalde tijd. Koopman: „Wij wijzen werknemers erop dat ze aan hun ‘employability’ moeten werken. Je vakmanschap, expertise, maar ook je skills in de omgang met anderen. ‘Kun je je 500+ contacten op LinkedIn werkelijk aanboren om een nieuwe baan te vinden als je straks wordt ontslagen?’” Ook hem valt op dat werkgevers de eisen opschroeven. „Een gewone accountant is nu niet meer genoeg, hij moet twee strepen extra hebben.”

De ontslagen medewerkers in de financiële wereld hebben regelmatig het nakijken. Wat doen ze nu? „Voor een deel kunnen we ze herplaatsen in soortgelijke functies bij bedrijven”, zegt Renken.

Een ander deel begint voor zichzelf. Sommigen verdienen daarmee een aardige boterham, maar er is ook veel verborgen werkloosheid onder deze nieuwe noodgedwongen groep zzp’ers.