EU wil Bulgarije helpen met Syrische vluchtelingen

Een Syrische jongetje speelt met een bal in een vluchtelingencentrum de Bulgaarse stad Harmanli. Foto Reuters / Stoyan Nenov

De Europese Unie moet een noodprogramma opzetten om Bulgarije te helpen met de toevloed van Syrische vluchtelingen. Dat heeft het Europees Parlement besloten. Bulgarije heeft grote moeite om de vluchtelingen opvang en asiel te bieden.

Europees Commissaris Cecilia Malmström van Binnenlandse Zaken zei tijdens een debat in het Europees Parlement in Straatsburg:

“We zijn zeer bezorgd over de toestand in Bulgarije.”

Sinds afgelopen zomer zijn daar meer dan tienduizend vluchtelingen en migranten aangekomen, van wie ruim de helft voor de burgeroorlog in Syrië is gevlucht.

Als land aan de buitengrens van de EU is Bulgarije, de armste lidstaat van de Europese Unie, onder de Conventie van Dublin verantwoordelijk voor hun opvang. Maar de opvangcentra kunnen de toevloed amper aan, de asielprocedures verlopen moeizaam, en extreemrechtse Bulgaarse politici wakkeren gevoelens van vreemdelingenhaat aan.

De Bulgaarse liberale europarlementariër Stanimir Iltsjev zei tijdens het debat:

“Bulgarije heeft niet de middelen om deze crisis het hoofd te bieden.”

Malmström overweegt een nieuw noodmechanisme in te zetten om Bulgarije te bij te staan. Met het zogeheten Crisis Management Mechanism van de Dublin-conventie zou Sofia kunnen rekenen op materiële, financiële en operationele steun van de EU.

(Novum)