...en 3 stappen om ’m te behouden

1Niet: Sparen

Wel: Beleggen en investeren

Het geld van een gemiddelde Nederlander zit voor 17 procent in aandelen en voor de helft op de spaarrekening. Voor miljonairs geldt precies het omgekeerde: ruim de helft van het vermogen zit in beleggingen, en 13 procent bestaat uit spaargeld. De les? Zo heilig is die spaarrekening niet. Het lijkt wel fijn, die rente, (zeker over een miljoen), maar dat verdampt toch weer door de inflatie. Dus denk als een miljonair en beleg je geld in aandelen, onroerend goed, obligaties en grondstoffen. En ook die hypotheek aflossen is lang niet zo voordelig als het lijkt, omdat je fiscale voordelen vervallen. Snap je hier al niets meer van? Ga dan vooral niet met je eigen geld aan de slag. Hoewel Nederlanders het van nature graag zelf doen (de helft van de Nederlandse miljonairs belegt het vermogen zelf, de andere helft besteedt het uit) zijn er altijd mensen te vinden die er écht goed in zijn.

2 Niet: Vertrouw niemand

Wel: Huur mensen in

Cruciaal is dan ook: leer mensen vertrouwen. Ja, ze willen geld aan je verdienen. Zodra je zelf een vermogen hebt, probeert iedereen daar een graantje van mee te pikken. Maar als een beetje selfmade miljonair snap je dat als geen ander. Dus accepteer dat, en kies vervolgens nauwkeurig wie je dat deel van je geld gunt, en wie je het best ermee vertrouwd. Zeker nu je eenmaal geld hebt, is het nergens voor nodig om niet voor de beste optie te kiezen. Een goede vermogensbeheerder heeft meer verstand van beleggen dan jij. Een goede advocaat kan je uit benarde posities redden, en eventueel verlossen van die vermogensbeheerder, mocht-ie toch wat malafide blijken. Maar in deze tijd van vergelijkingssites, en online naming & shaming is het lang niet zo moeilijk om iemand goede referenties te vinden die zijn vak goed beheerst.

3 Niet: Leef niet te uitbundig zodat je wat overhoudt voor later

Wel: Doe wat je leuk lijkt met je geld

De oprichter van Ikea leeft naar eigen zeggen in een goedkoop huis ingericht met Ikea-meubels. Schattig verhaal, maar wil jij ook op die manier miljonair zijn? Rijk zijn kent veel definities. Voor de een is dat een gigantische spaarrekening, voor de ander een leven waarin je je complete tonnensalaris elk jaar spendeert. Geen van beide is een ‘slechte manier’ (al heeft de economie net wat meer aan die tweede optie). Dus beantwoord voor jezelf de vraag: wil je rijk zijn op je 65ste of wil je een rijk leven hebben tot je 65ste?

Bronnen: CBS, Van Lanschot Bankiers rapport: ‘Vermogen in Nederland, Dutch Wealth Report 2013’.