denken @nrc.nl

Dankconcert prinses Beatrix werd misbruikt door artiesten

vindt Jan Boeles uit Berlijn

De ‘dankuitzending’ voor Beatrix (waarvan nrc.next op maandag 3 februari een foto op de In Beeld-pagina plaatste) heeft mij een onaangenaam gevoel gegeven. De organisatoren en met name het Nederlands Blazers Ensemble, hebben de gelegenheid uitgebuit om vooral zichzelf en de optredende artiesten te promoten. Waar bleven op de achtergrond de beelden van gebeurtenissen die Beatrix’ koningschap kenmerkten? Wij werden geconfronteerd met promotiefilmpjes en optredens van breakdance- en rapartiesten, die bepaald niet kenmerkend waren voor haar smaak en regeerperiode. Het Nederlands Blazers Ensemble maakte het wel heel erg bont met Engelstalige composities en het Joods-Amerikaanse ‘Mazzel Tov’, dat niets met Beatrix of Nederland te doen had maar diende om leden van het Ensemble in het zonnetje te zetten. Zonde van de tijd was ook het slotlied van Chantal Janzen, dat duidelijk diende als ‘selfie’ en op slag weer vergeten kon worden. Treurig allemaal!

Tin uit conflictvrije mijn is bijna revolutionair

schrijft Hester Schaaf uit Haarlem

Wat een zuur stukje gisteren van Marc Hijink over de Fairphone (nrc.next 4/2). Ik raad hem aan eerst te kijken naar de documentaire Blood in your Mobile, voordat hij zo gemakkelijk voorbijgaat aan de situatie in de Congolese mijnen. Tin uit een conflictvrije mijn is namelijk een bijna revolutionaire stap in de gsm-industrie. Dat de telefoon in kwestie dan niet ‘de allerbeste foto’s maakt’ is misschien een kwestie voor de gadgetadepten die zich voor elk nieuw type i-Ding idolaat in de rij storten, gelukkig was het bijzaak voor voldoende mensen om de Fairphone te kunnen produceren.

Suggestie voor onderwerp Essaywedstrijd

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en NRC schrijven dit jaar voor de vijfde keer samen een essaywedstrijd uit. Lezers mogen een suggestie doen voor de wetenschappelijke vraag waar het essay over moet gaan. De winnende inzender krijgt een zilveren medaille. De uiterste datum is 21 februari.