De Thaise economie krijgt een dreun

De politieke crisis schrikt investeerders en toeristen af. China stapte bovendien uit een cruciale rijstdeal.

De belangrijkste beursgraadmeter in Bangkok is in twaalf maanden tijd met 15 procent gedaald. Thailand staat nu op een lijstje van opkomende landen met grote problemen.
De belangrijkste beursgraadmeter in Bangkok is in twaalf maanden tijd met 15 procent gedaald. Thailand staat nu op een lijstje van opkomende landen met grote problemen. Foto Bloomberg

Met zijn paarse instappers, vale spijkerbroek en dure horloge heeft Somchiwan Namchinnaman het imago van snelle jongen. „Ik zit in het vastgoed en wil ook wat in- en uitvoer doen”, zegt de dertiger. Maar vooralsnog zit hij licht gefrustreerd in zijn souvenirwinkel in de noordelijke provinciestad Udon Thani. Somchiwan studeerde bedrijfskunde in Rotterdam en wil het dolgraag maken als grote zakenman. „Ik verkoop traditionele kleding, houtsnijwerk en armbanden. Ik mik op buitenlandse toeristen, maar zeker ook op Thai die hun eigen cultuur belangrijk vinden.” Zijn winkel is leeg. „Hoe zeg je dat ook alweer in het Nederlands? Mensen houden hun hand op de knip”, zegt Somchiwan. „Toeristen blijven weg en Thai wachten totdat er meer politieke stabiliteit is.”

Somchiwan had het plan het te gaan maken in Thailand, met een diploma van een westerse universiteit en kennis van het internationale bedrijfsleven. Hij had er niet op gerekend dat de diepe politieke crisis in Thailand ook grote economische gevolgen heeft.

Thailand staat ineens op een lijstje van opkomende landen met grote problemen, waaronder Turkije en Argentinië. Economen en beleggers zijn somber geworden over hun potentieel; nu de Amerikaanse centrale bank minder dollars in de economie pompt, wordt vanuit de VS geld teruggetrokken, met dalende beurs- en valutakoersen als gevolg. Ook wordt gevreesd dat de opkomende landen last krijgen van economische problemen in China.

Rijstdeal afgeblazen

De Thaise baht is in een jaar tijd met ruim 10 procent gedaald ten opzichte van de dollar. De belangrijkste beursgraadmeter in Bangkok is in twaalf maanden met 15 procent gedaald. Maar de reden dat Thailand uit de gratie is, heeft weinig met internationale macro-economie en alles met de aanhoudende politieke strijd te maken.

Vandaag maakte China bekend op het laatste moment terug te komen op een overeenkomst om 1,2 miljoen ton Thaise rijst te kopen. Voor de regering onder leiding van demissionair premier Yingluck Shinawatra was deze deal van levensbelang. In een poging stemmen te winnen op het platteland, heeft de regering de afgelopen twee jaar rijst tegen een minimumprijs opgekocht. Het subsidiestelsel kostte niet alleen jaarlijkse circa 4 miljard dollar, maar zorgde er ook voor dat in depots enorme rijstbergen ontstonden.

China wilde de rijst kopen, maar ziet daar vanaf omdat de Thaise corruptiewaakhond een onderzoek naar de deal instelt. Volgens de regering is het onderzoek een politiek middel om Yingluck te dwarsbomen. De regering zit bijgevolg in financiële problemen en de rijstsubsidie is al maanden niet uitgekeerd. Boeren, die de traditionele achterban van Yingluck vormen, demonstreren nu ook tegen Yingluck.

Het ministerie van Financiën verwacht dat de economie dit jaar niet met 5,1 maar met 3,5 procent groei. Analisten van banken denken dat 3 procent het hoogst haalbare is.

Klanten uit Laos trekken

Economen vrezen dat de economische schade blijvend kan zijn, aangezien er aantrekkelijke Aziatische alternatieven zijn voor buitenlandse bedrijven. De Filippijnen schitteren economisch, voeren hervormingen door en pakken corruptie aan. Birma opent na decennia de deuren voor het internationale bedrijfsleven. Toyota waarschuwde dat het overweegt een investering van 600 miljoen dollar in Thailand uit te stellen. Pas als duidelijk is dat de politieke instabiliteit ten einde komt wil de Japanse automaker toezeggingen doen.

De vliegtuigen van Thai Airways zitten intussen slechts halfvol. Toeristen blijven weg uit Bangkok vanwege de tienduizenden demonstranten in het centrum. Geregeld zijn er granaataanvallen en schietpartijen.

De 36-jarige Aun in Udon Thani heeft er last van. Hij is marketingmanager bij Central World, een van de grootste uitbaters van winkelcentra in Thailand. „Ons winkelcentrum in Udon Thani heeft de opdracht om meer te verkopen om zo de verliezen van Central World in Bangkok te compenseren'', zegt hij. Voor hem betekent dat veel reisjes naar Vientiane, de hoofdstad van Laos, anderhalf uur rijden. „Daar wonen best veel rijke mensen, maar in Laos is alleen maar Chinese rommel te koop. Wij proberen zoveel mogelijk mensen naar Udon Thani te lokken om te shoppen. In crisistijd maakt het niet uit waar je het winkelpubliek vandaan haalt.”