Dag Organon, welkom Pivot Park

De onderzoeksafdeling van farmaciebedrijf MSD in Oss, het voormalige Organon, sluit.

440 mensen moeten op zoek naar een nieuwe baan.

De onderzoeksafdeling van MSD in Oss, het voormalige Organon, gaat vrijwel helemaal dicht. Tot eind 2016 verliezen 440 onderzoekers hun baan.
De onderzoeksafdeling van MSD in Oss, het voormalige Organon, gaat vrijwel helemaal dicht. Tot eind 2016 verliezen 440 onderzoekers hun baan. Foto Flip Franssen

Het bracht ook rust toen ze afgelopen donderdag hoorde dat ze zou worden ontslagen, vertelt July Verhoosel (44) bij een kop thee in de bedrijfskantine van farmaciebedrijf MSD in Oss. Ze werkt hier al 21 jaar, maar de afgelopen jaren bleef het maar onrustig.

De vorige ontslagronde ruim twee jaar geleden overleefde ze ternauwernood. „Een hele opluchting, want mijn man, die hier ook werkte, werd toen wel ontslagen en we hebben een dochter en een hypotheek.” Maar daarna werkte ze samen met één collega in plaats van met dertig. En vervolgens was er minder en minder te doen en kwamen er onheilstijdingen vanuit het hoofdkantoor in Amerika.

Dus toen ze donderdagochtend werd uitgenodigd voor een plenaire personeelsbijeenkomst diezelfde middag, voelde ze de bui al hangen. Tot haar opluchting zag ze bestuursvoorzitter Mirjam Mol-Arts plaatsnemen voor de zaal.

Mirjam Mol-Arts had de afgelopen twee jaar vol overgave het nieuwe ontwikkelingscentrum geleid, waar de bijna 500 mensen werkten die bij de vorige ontslagronde waren gered. Nu vertelde Mol geëmotioneerd dat die hele afdeling opgeheven zou worden. Er werden 440 mensen ‘boventallig’, inclusief zijzelf.

Niet omdat de afdeling slecht werk leverde, maar omdat MSD het afgelopen jaar 10 procent minder omzet draaide en bij wijze van bezuiniging wereldwijd 16.000 van de 90.000 banen schrapt.

Er waren collega’s die huilden, vertelt July Verhoosel. En anderen die net zo gelaten reageerden als zijzelf. De zachte woorden van voorzitter David Krab over toetsing, het goede sociale plan, het bureau dat begeleidt naar nieuw werk, kwamen nauwelijks meer binnen.

Ooit was op dit enorme omhekte terrein in het centrum van Oss een farmaceutische multinational van Nederlandse oorsprong gevestigd: Organon. Hele Osse families vonden er levenslang werk. Trots vertelden zij op feestjes dat zij werkten bij het bedrijf dat de pil had ontdekt.

Tot 2006. Toen werd Organon verkocht aan de Amerikaanse farmaciegigant Schering-Plough. En nog voor allerlei reorganisaties waren afgerond, fuseerde Schering-Plough in 2009 met branche- en landgenoot Merck. Voor de derde keer in vier jaar veranderden de letters op de gevels in Oss. Nu in MSD.

Nog geen twee jaar later kondigde MSD aan de hele onderzoeksafdeling in Oss te sluiten. Een hard gevecht volgde tussen het Amerikaanse moederbedrijf aan de ene kant en de Osse ondernemingsraad en raad van commissarissen aan de andere kant.

De uitkomst in 2011: bijna 500 van de 1.000 onderzoeksbanen werden gered. En er werd op de Osse locatie een life sciences-park opgericht, dat plaats moest bieden aan kleine ondernemers in de farmaceutische industrie. Nederlandse overheden en MSD investeerden daarin elk 33 miljoen euro in het project.

Van de bijna 500 ontslagen toen, vond tachtig procent op korte termijn weer een baan. Enkelen op het life sciences-park, anderen onder andere bij farmaceut Synthon in Nijmegen.

Nu verdwijnen de onderzoeksbanen die toen gered werden alsnog. Niet omdat de Amerikanen het tevoren al zo gepland hadden, maar omdat farmaceutische bedrijven het wereldwijd zwaar hebben, zegt Mirjam Mol-Arts.

Van de 4.500 banen die Organon bood in 2006, zijn er bij MSD eind dit jaar nog maar 1.500 over. Oss wordt niet meer en niet minder dan een hoogwaardige productielocatie. De enige plek waar MSD hormonale middelen als de Nuvaring en de pil produceert. De plek ook waar wordt gewerkt aan de biotechproductie van een stof die in de toekomst wellicht gebruikt kan worden in een middel tegen huidkanker. De komst van dit baanbrekende middel heeft voor MSD op dit moment prioriteit.

Wie nu de beveiligde hekken in het centrum van Oss weet te passeren, ziet met eigen ogen hoe het vroegere Organon versnipperd is geraakt. Achter het voorste MSD-kantoor hightechproductiegebouwen met rokende schoorstenen die sinds 1 oktober zijn overgenomen door het Zuid-Afrikaanse farmacieconcern Aspen (inclusief 950 man personeel, dat wel).

Verderop het gebouw dat leeg zal komen te staan na de laatste ontslagen bij MSD. Links ligt het life sciences-park, dat nu Pivot Park wordt genoemd. Het bestaat uit modern uitgeruste laboratoria en kantoren waarin zich inmiddels 32 kansrijke ondernemers hebben gevestigd. Onder hen ook de echtgenoot van July Verhoosel met zijn bedrijf Vivenics en negen anderen die bij MSD weg moesten en hier een eigen bedrijfje begonnen .

Directeur Jules de Vet van het Pivot Park: „Iedereen kijkt naar ons nu er bij onze buren weer 440 mensen hun baan verliezen. Wij zijn graag bereid mee te denken, maar weten ook dat lang niet elk ondernemingsplan leidt tot een bloeiend bedrijf. Wel hopen we natuurlijk op nieuwe pareltjes in dit park die patenten kunnen binnenhalen.”

July Verhoosel piekert er niet over in het bedrijf van haar man te stappen. „Eerst ga ik rustig uitwerken tot 1 juli. Daarna zie ik wel. Ik heb wat ideetjes voor een eigen bedrijf. Ik zie aan mijn man de voordelen van het ondernemerschap. Ruimte om zonder protocollen creatief en fantasierijk te zijn. Aan de andere kant moet je keihard knokken om opdrachten binnen te halen. Echt een ander bestaan dan wanneer je in loondienst bent.”