Heineken was onecht kind

Biermagnaat Freddy was geen biologische Heineken. Dat concludeert schrijfster Annejet van der Zijl die onderzoek deed naar het leven van grootvader Gerard Heineken, grondvester van het bierimperium. Gerards zoon en opvolger H.P. Heineken zou een buitenechtelijk kind zijn geweest, bij Mary Heineken verwekt door haar minnaar Julius Petersen.

In strikte zin is het geen nieuws, schrijft Van der Zijl in haar morgen te verschijnen boek Gerard Heineken. De man de stad en het bier. In 1890 onthulde een zwager het al in de schandaalkroniek Achter de schermen! Dat boekje ligt in zes bibliotheken, maar blijkbaar keek niemand er meer naar.

Het verhaal was bij de familie wel bekend, zegt Van der Zijl. Er werd openlijk over gepraat tijdens familielunches. Volgens Van der Zijl, die schreef met toestemming van de familie, past deze openheid in een trend. „Je ziet het ook bij de biografieën over Willem I, II en III. In plaats van dingen verborgen te houden, wordt een onafhankelijk historicus gevraagd om de zaak voor eens en altijd uit te zoeken. Heel slim, denk ik, je haalt de angel uit zo’n geschiedenis.”