Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Human interest

Biermagnaat Freddy was geen echte Heineken

Bierbrouwer Freddy Heineken in 2000, op de achtergrond schrijver Harry Mulisch.
Bierbrouwer Freddy Heineken in 2000, op de achtergrond schrijver Harry Mulisch. Foto ANP / Marcel Antonisse

Biermagnaat Freddy was geen biologische Heineken. Dat is de conclusie van schrijfster Annejet van der Zijl, die onderzoek deed naar het leven van grootvader Gerard Heineken, grondvester van het bierimperium. Gerards zoon en opvolger H.P. Heineken zou een buitenechtelijk kind zijn geweest, bij Mary Heineken verwekt door haar minnaar Julius Petersen.

In strikte zin is het geen nieuws, schrijft Van der Zijl in haar morgen te verschijnen boek Gerard Heineken. De man, de stad en het bier. In 1890 publiceerde een jaloerse en geldbeluste zwager die jarenlang had geprobeerd Heineken te chanteren, de schandaalkroniek Achter de schermen! Daarin schreef hij dat Julius Petersen op de dag van H.P.’s geboorte gefeliciteerd werd, terwijl Heineken in de spiegel keek en horens uit zijn voorhoofd zag groeien – de gebruikelijke metafoor voor een bedrogen echtgenoot. Het boekje ligt te verstoffen in zes Nederlandse bibliotheken. Niemand lijkt er in de tussenliggende decennia nog naar omgekeken te hebben.

Het verhaal was bij de familie wel bekend, zegt Van der Zijl in een toelichting, er werd openlijk over gepraat tijdens familielunches. Maar kennelijk vond men eerder de tijd niet rijp om het wereldkundig te maken. Van der Zijl, die schreef met toestemming en steun van de familie, denkt dat deze openheid past in een trend:

“Je ziet het ook bij de biografieën over Willem I, II en III. In plaats van dingen krampachtig verborgen te houden, wordt een onafhankelijk historicus gevraagd om de zaak voor eens en altijd uit te zoeken. Heel slim, denk ik, je haalt ineens de angel uit zo’n geschiedenis.”

Morgen in NRC Handelsblad: een interview met Annejet van der Zijl.