Betalen voor tasje helpt milieu

Foto Thinkstock

Klanten nemen vaker een tas van huis mee als ze in de winkel moeten betalen voor een plastic tasje. Ook helpt het als winkels het hergebruik van tassen stimuleren. Dat blijkt uit een proefproject bij negen winkelketens in drie gemeenten. Winkeliers gaven er 48 tot 77 procent minder tasjes mee.

Negen winkelketens in Tilburg, Zoetermeer en Deventer rekenden drie maanden lang minimaal een dubbeltje voor grote en middelgrote tasjes en vroegen klanten zelf een tas mee te nemen. Onder meer C&A, Gamma en Bart Smit deden mee aan de proef van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en de Raad Nederlandse Detailhandel. Plastic tasjes zijn een grote belasting voor het milieu. Daarom heeft de overheid in 2012 met de verpakkingsindustrie afgesproken hun aantal terug te dringen. In Nederland wordt jaarlijks bijna 25 miljoen kilo plastic tasjes gebruikt, oftewel 260 tasjes per persoon. (Novum)