Belastingdruk IBM daalt via Nederland

Het Amerikaanse IBM heeft ruim 200.000 werknemers in Nederland. Op papier dan. Gisteren maakte financieel persbureau Bloomberg bekend dat het technologiebedrijf flink op belastingen heeft weten te besparen door gebruik te maken van een Nederlandse belastingroute. Slechts een kleine 2 procent van de zeker 200.000 werknemers die hier geregistreerd staat, werkt ook daadwerkelijk in Nederland.

Twee weken geleden presenteerde IBM (wereldwijd circa 430.000 werknemers) de laatste kwartaal- én jaarcijfers. Móóie jaarcijfers, ondanks een kleine daling. Omzet: 99,8 miljard dollar. Winst: 16,5 miljard dollar. Het IT-bedrijf verhoogde zijn winst per aandeel over 2013 met 6 procent op jaarbasis naar ruim zestien dollar per aandeel. Die cijfers, berekende Bloomberg, waren niet zo mooi geweest als de te betalen belastingen hoger waren uitgevallen. En ook een aandeel IBM was dan minder waard geweest.

Het concern heeft vorig jaar namelijk 1,8 miljard dollar (ruim 1,3 miljard euro) op belastingen weten te besparen via de Nederlandse belastingroute. Vrijwel alle verdiensten van het bedrijf uit Europa, het Midden-Oosten, Azië, Afrika en sommige delen van Noord- en Zuid-Amerika kwamen zo in aanmerking voor een voordelig belastingtarief. Persbureau Bloomberg becijferde dat IBM in 2012 over zo’n 44,4 miljard dollar aan winst geen belastingen heeft betaald in thuisland de Verenigde Staten.

IBM verscheept de buitenlandse winsten naar Nederland via een Nederlandse vestiging. Die dochteronderneming dient als holding voor ongeveer veertig bedrijfsonderdelen van IBM. De belastingdruk van het bedrijf daalde daardoor afgelopen jaren bijna onafgebroken.

Al sinds 1999 maakt het bedrijf gebruik van deze constructie en zodoende van het gunstige Nederlandse belastingtarief. Niet eerder was het voordeel voor het bedrijf echter zo groot als in 2012, beweert Bloomberg. (Het laatste jaar waarvan volledige dossiers aanwezig zijn, is 2012.)

Daarnaast worden meerdere Amerikaanse bedrijven, zoals bijvoorbeeld Amazon, Google en Apple, bekritiseerd wegens hun creatieve belasting- vermijdende technieken. In de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk werden er verschillende hoorzittingen over georganiseerd.

In 2015 wil IBM een winst van 20 dollar per aandeel realiseren. De belastingconstructie is deel van de strategie van het bedrijf, en bestuursvoorzitter Ginni Rometty, om die winst per aandeel te behalen. Eerder gaf IBM in dat kader al een miljard dollar uit om het bedrijf te reorganiseren. Naar schatting 3.300 werknemers in Canada en de Verenigde Staten verloren daarbij hun baan.

IBM zelf weigerde tegenover Bloomberg commentaar te geven op de belastingconstructie van het bedrijf.