Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Privacy

Belastingdienst overtrad wet met inkomensgegevens huurders

Foto ANP / Lex van Lieshout

De Belastingdienst heeft vorig jaar in strijd met de wet de inkomensgegevens van alle huurders in Nederland gebruikt om de inkomensafhankelijke huurverhoging te berekenen. Dat stelt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) vandaag. De fiscus belooft beterschap.

Het CBP heeft ontdekt dat de Belastingdienst alle huurwoningen heeft opgenomen in een database om de huurverhoging te kunnen berekenen. Dat had niet gemogen, omdat de verhoging niet voor alle huurwoningen gold. Zo waren bewoners van woningen in de vrije sector of woningen waar al de maximale huurprijs voor werd gevraagd gevrijwaard.

Volgens het CBP had ten minste 12 procent van de woningen, namelijk die in de vrije sector, niet in het bestand mogen worden opgenomen. Dat gaat om 350.000 adressen. Het college noemt deze gegevensverwerking ‘bovenmatig’ en karakteriseert de werkwijze als ‘onrechtmatig’.

De Belastingdienst zegt naar aanleiding van het onderzoek maatregelen te hebben getroffen om de berekening voor dit jaar anders te laten verlopen. Het college gaat controleren of de nieuwe werkwijze wel voldoet aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens.