Afscheid met een persoonlijke favoriet

Een paar weken geleden schreef ik over de miraculeuze verdwijning van mijn prachtige kookboek Con Amore van Sophia Loren en mijn verdriet daarover. Daags na het verschijnen van de rubriek werd ik gebeld door een mevrouw uit Lochem. Ze had het boek in de kast staan, maar kookte niet meer zo vaak en haar kinderen hadden er geen interesse in. „Dus ik dacht; ik stuur het u even op.” Mijn adres had ze al weten te vinden op internet. De volgende dag lag het boek op de mat en ik ben er ontzettend blij mee,

Dit leek me een mooi eind-goed-al goed verhaal om afscheid mee te nemen: na drie jaar medewerking aan de kookrubriek, vind ik het tijd dat iemand anders het stokje over neemt. Als laatste (avond) maal, een recept voor een persoonlijke favoriet: citroen-meringue taart.

Doe de koekjes in een plastic zak en plet ze met een deegroller, of maal ze fijn in de keukenmachine. Smelt de boter in een steelpannetje, haal de pan van het vuur en roer de kruimels erdoor.

Beboter een taartvorm met een geribbeld randje (ongeveer 26 cm) of een springvorm. Kieper de kruimels erin, verdeel ze gelijkmatig over de bodem en druk ze, met de achterkant van een lepel goed aan.

Doe de gecondenseerde melk (verkrijgbaar in vrijwel elke supermarkt, staat meestal bij de lang houdbare melk) in een grote kom en mix de eidooiers, plus de zeste en het sap van de citroenen erdoor. Giet dit mengsel op de kruimelbodem.

Klop de eiwitten in een goed ontvette, niet plastic schaal. Als ze stevig beginnen te worden schepje voor schepje de suiker toevoegen. Blijf kloppen tot alle suiker verwerkt is en de eiwitten stijf en glanzend zijn. Schep dit mengsel eetlepel voor eetlepel bovenop de taart. Gebruik een mes of spatel om het eiwit gelijkmatig te verdelen en er mooie golfjes in te maken. Zet de taart 15-20 minuten in een voorverwarmde oven (170 graden) tot de eiwitten licht gebruind zijn.