Voortaan nullimiet voor combinatie drugs en alcohol achter het stuur

Een alcoholcontrole.
Een alcoholcontrole. Foto ANP/ Lex van Lieshout

Het is straks verboden om met een combinatie van drugs en alcohol achter het stuur te gaan zitten. Er gaat hiervoor een nullimiet gelden. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wijzigen het wetsvoorstel over de aanpak van het rijden onder invloed van drugs. De wijziging is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Nu is het nog toegestaan met een kleine hoeveelheid alcohol en drugs te rijden. Voor beide gelden afzonderlijke limieten. Volgens het kabinet is echter gebleken dat een combinatie van de twee in het verkeer het risico op ernstig of dodelijk letsel sterk doet toenemen.

Geldboete of onvoorvoorwaardelijke rijontzegging

Zowel bij gecombineerd gebruik als bij het gebruik van drugs alleen hoeft niet langer te worden bewezen dat een bestuurder onder zodanige invloed van een drug verkeerde, dat hij niet meer tot rijden in staat was. Het bewijs is al geleverd als uit onderzoek blijkt dat het bloed van de bestuurder een concentratie van de drug bevat die boven de grens ligt. Er volgt dan een straf, variërend van een geldboete tot een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid.

Mogelijkheid voor speekseltest

Drugsgebruik kan daarnaast sneller worden opgespoord door de wijziging van het wetsvoorstel. Politieagenten kunnen straks automobilisten, motorrijders en bromfietsers verplichten een speekseltest te doen. Zo kan makkelijk worden vastgesteld of iemand drugs heeft gebruikt.