Rotterdam moet MVRDV toch opdracht geven voor nieuw depot Boijmans

Museum Boijmans van Beuningen moet ontwerpbureau MVDRV toch de opdracht geven voor het nieuwe depot.
Museum Boijmans van Beuningen moet ontwerpbureau MVDRV toch de opdracht geven voor het nieuwe depot. Foto ANP / Robert Vos

De gemeente Rotterdam moet het architectenbureau MVRDV toch de opdracht gunnen voor het nieuwe Collectiegebouw bij Museum Boijmans. Dat heeft de rechtbank van Rotterdam vanmiddag bepaald in een kort geding dat in januari diende en dat was aangespannen door MVRDV.

Het bureau kwam tijdens de aanbesteding als winnaar uit de bus. Kort daarop sloot de gemeente MVRDV alsnog uit wegens voorkennis. Maar de rechter heeft beslist dat de gemeente de opdracht toch aan MVRDV moet gunnen. Het bureau sprak bij de voorbereiding met de directeur van Boijmans, die ook in de beoordelingscommissie zat.

MVRDV schond daarmee weliswaar de aanbestedingsvoorschriften, maar de rechter vindt dat de gemeente MVRDV niet om deze reden mocht uitsluiten van de verdere aanbesteding. Volgens de rechter kan zo’n zware sanctie alleen volgen als dit uit de aanbestedingsregels duidelijk zou blijken. MVRDV heeft bovendien geen ongeoorloofde voorsprong verkregen door het voorgesprek met de directeur van Boijmans. De punten waarop het bureau goed scoorde zijn niet aan de orde gekomen tijdens het gesprek.

Zaak kan nog staartje krijgen

De gemeente laat weten dat ze tevreden is met de uitspraak en niet in beroep zal gaan. In een reactie zegt Petra Verspui, directeur Vastgoed bij de gemeente:

“Wij zijn blij dat er nu uitspraak is gedaan door een onafhankelijke rechter. Zelf zagen we geen mogelijkheid dit op te lossen zonder in een eindeloze discussie met alle betrokken partijen te raken.”

De architectencombinatie MAD/NIO/Okra, die als nummer twee in de ontwerpwedstrijd de opdracht had gekregen als MVDRV het kort geding zou verliezen, kan nog wel hoger beroep aantekenen. De combinatie wilde geen commentaar geven op de uitspraak. MVRDV gaat in ieder geval in overleg met alle partijen om van het schetsontwerp een voorlopig ontwerp te maken. Het gebouw moet in 2017 opgeleverd worden.

Sjarel Ex, de directeur van Museum Boijmans Van Beuningen, laat in een reactie weten:

“Ik ben heel blij dat we nu verder kunnen met het Collectiegebouw. We gaan nu samen met MVRDV aan de slag met het voorlopig ontwerp. Dat zullen we in de herfst aan de gemeenteraad sturen.”

De winnende ontwerpschets van MVRDV. Screenshot / MVRDV

Directeur Boijmans: ‘stomme fout’

Ex zei vanmiddag in NRC Handelsblad dat zijn gesprek met MVRDV een ‘stomme fout’ was. Hij had geen idee dat hij daarmee de aanbestedingsregels schond:

“Als museumdirecteur ben ik gewend in een vroeg stadium met kunstenaars en tentoonstellingsmakers te overleggen. Daar worden projecten beter van. In diezelfde geest popelde ik om met de toekomstige architect over het open depot te praten.”

Ex meldde het gesprek in een overleg met de gemeente waar hem verteld werd dat hij MVRDV een informatievoorsprong had bezorgd. De directeur stapte daarop gelijk uit de jury. Drie van de zes juryleden van de ontwerpwedstrijd wisten niets van het voorval. MVRDV kreeg van de gemeente het advies zich terug te trekken, maar deed dat niet. Toen het bureau in november met een spiegelend, rond gebouw met daktuin als winnaar uit de bus kwam, sloot de gemeente prompt het bureau uit van de opdracht.