Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Ophef over drankspel Neknomination, maar je kunt er ook iets goeds mee

Ophef over het drankspel Neknomination, dat zich via sociale media verspreidt. Iemand drinkt voor de camera een pint alcohol en nomineert een of twee anderen om hetzelfde te doen. In Ierland leidde het tot de eerste doden. Maar in Zuid-Afrika bouwde iemand het spel om tot iets veel positievers.

Iemand staat voor de camera met een pint bier in zijn hand. Die pint moet in één keer leeg. Als hij klaar is, noemt hij een naam. Of twee. Een nominatie is het: die personen hebben nu 24 uur de tijd hetzelfde te doen. Bier hoeft het niet per se te zijn, als het maar alcohol is. Dat is het spelletje, zoals het op sociale media bestaat. Er is inmiddels een hoop over te doen, nu in Ierland twee jongeren zijn overleden, hoogstwaarschijnlijk vanwege het spel.

Neknomination wordt het genoemd. ‘Necken’ is ons atten, de ‘nomination’ spreekt inmiddels voor zich. Die nominaties kunnen ook voor mensen in het buitenland zijn, vandaar dat het spelletje zich al gemakkelijk heeft verplaatst.

http://youtu.be/LuQZiFTVJ48

De 19-jarige Jonny Byrne was een van de deelnemers. Hij sprong na zijn ‘atje’ in het water en verdronk. Volgens zijn broer, die op Facebook een emotionele oproep deed, had Jonny het gevoel dat hij in het water móest springen “om de competitie te verslaan”. Zijn familie is ontroostbaar. “Voor ons is het leven zo goed als over”, zei Jonny’s vader Joe Byrne.

Jonny was misschien niet de enige. Ook de dood van de 22-jarige dj Ross Cummins hetzelfde weekend wordt gekoppeld aan het spel. Hij werd bewusteloos gevonden in een huis in Ringsend. Autoriteiten hebben nog niet kunnen bevestigen over ook zijn dood inderdaad een gevolg was van Neknomination.

Inmiddels heeft de Ierse minister van Jeugdzaken, Frances Fitzgerald, zich al in de discussie gemengd. Het online spel is gevaarlijk en schadelijk voor jonge mensen, heeft ze gezegd. Het geeft volgens haar aan dat de maatschappij meer aandacht moet geven aan ‘binge drinking’, comazuipen. Ze wijst ook op de groepsdruk die klaarblijkelijk bij het spel komt kijken. Weigeraars zouden gepest worden.

Overmatig drankgebruik is in Ierland een groot probleem, schrijft onze correspondent Titia Ketelaar vandaag in NRC:

“Meer dan de helft van de Ieren boven de vijftien jaar drinkt te veel: in 2012 dronk een Ier gemiddeld 11,7 liter pure alcohol (het Europees gemiddelde ligt op 10,7 liter, Nederland 7,6 liter). En het grootste probleem is dat ze die liters niet rustig verdelen, maar – en dan met name jongeren – comazuipen.”

Maar het kan ook anders…

Neknomination in de vorm waarin hij bedoeld is, kan dus gevaarlijk zijn. Maar het kan best, je nominatie negeren. Zuid-Afrikaan Brent Lindeque werd genomineerd, maar besloot hiermee iets anders te doen. “I’m doing to show how South Africans do it better”, zegt hij in het originele filmpje ‘A South African NekNomination’ Hij dronk geen pint alcohol in één keer leeg, hij besloot een dakloze een sandwich, een chocoladereep en een flesje cola te geven:

Geheel in stijl nomineert hij twee vrienden die hetzelfde moeten doen. Inmiddels heeft deze vorm van Neknomination ook al volgers gekregen:


Patrick Byrne, de broer van de overleden Jonny, heeft op Facebook inmiddels gereageerd op deze variatie op het spel:

“This is how it should be done.”

Lees het artikel van correspondent Titia Ketelaar uit NRC Handelsblad. Abonnees lezen het gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.