Nederlandse staat verkoopt laatste rommelhypotheken ING

Hoofdkantoor van ING. De bank heeft het laatste deel van de Alt-A portefueille verkocht.
Hoofdkantoor van ING. De bank heeft het laatste deel van de Alt-A portefueille verkocht. Foto ANP / Robin Utrecht

De laatste paar rommelhypotheken van ING zijn vandaag door de Nederlandse staat verkocht. Het resterende deel van deze zogenoemde Alt-A portefeuille is straks in handen van het Zwitserse Credit Suisse.

Dat meldt het Agentschap van de Generale Thesaurie vanavond. Het is nog niet bekend hoeveel Credit Suisse heeft betaald voor de hypotheken, aangezien dat donderdag bekend wordt gemaakt. De waarde van het pakket wordt geschat op 1,5 miljard euro.

Alt-A leek waardeloos

De Nederlandse staat nam in 2009 door een garantie 80 procent van het risico op deze Amerikaanse Alt-A hypotheken over. Door de grote problemen op de Amerikaanse huizenmarkt werd deze portefeuille als waardeloos gezien. De leningen waren zeer risicovol en het was nog maar de vraag of de hypotheken tijdens de crisis wel afgelost konden worden. Omdat geen enkele andere partij de hypotheken wilde overnemen, dreigde ING ten onder te gaan. De afschrijvingen zouden een te grote aanslag op het vermogen van de bank zijn. Voor de garantie werd een lening afgesloten van 21,6 miljard euro.

Opbrengst voor terugbetalen overheidssteun

Het was de derde keer dat de hypotheken via een veiling te koop waren aangeboden. Bij de eerste veiling in december kreeg de Nederlandse staat 3,7 miljard dollar voor de hypotheken. Een tweede deel van de portefeuille werd vervolgens voor 3,1 miljard dollar van de hand gedaan.

In november vorig jaar werd al verwacht dat er weer belangstelling zou zijn voor deze hypotheken. Aangenomen werd dat de portefeuille goed zou zijn voor 6,4 miljard euro. De opbrengst wordt gebruikt om de lening terug te betalen.

Dat de hypotheken nu alsnog kunnen worden verkocht, wordt toegeschreven aan het herstel op de Amerikaanse huizenmarkt.