Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beurzen en beleggen

‘Liberty Global en Discovery willen groot minderheidsbelang in Formule 1’

Foto EPA / Roman Rios

Kabelmaatschappij Liberty Global en tv-zender Discovery Communications willen een groot minderheidsbelang in de Formule 1. Dat meldt de Britse krant The Telegraph. Het zou gaan om 49 procent van de aandelen.

De twee bedrijven zouden één van de investeerders in de Formule 1, CVC Capital, hebben benaderd om de aandelen over te nemen. CVC bezit op dit moment 35 procent van de aandelen en heeft alle stemrechten. CVC wilde tegenover The Telegraph niet reageren op de geruchten en ook niet aangeven waar de andere 14 procent vandaan zou moeten komen.

Inmiddels zouden Liberty en Discovery hebben gevraagd om inzage te krijgen in de boeken. Vanwege het vroege stadium van de onderhandelingen bestaat de kans dat de deal niet doorgaat, aldus The Telegraph.

News Corporation had eerder interesse in de Formule 1

In 2011 heeft mediamagnaat Rubert Murdoch via zijn bedrijf News Corporation ook geprobeerd om een groot aandeel in de Formule 1 te krijgen. Samen met de Mexicaanse miljardair Carlos Slim en een grote autofabrikant zouden ze een consortium hebben willen oprichten om de motorsport te kopen. Het plan werd tegengehouden door de CEO van de Formule 1.

Uiteindelijk pakte Murdoch de uitzendrechten van de Formule 1 af van de BBC in 2011, sindsdien worden de Formule 1-wedstrijden via het betaalde BSkyB uitgezonden.

Ziggo verkocht aan Liberty Global

Mocht Liberty Global inderdaad een belang krijgen in de Formule 1 zou dit de tweede grote aankoop in korte tijd zijn. Onlangs gaf het moederbedrijf van UPC aan het Nederlandse kabelbedrijf Ziggo te willen kopen. Met de overname is een bedrag van zo’n 10 miljard euro gemoeid.