Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Kinderkopje Brancusi gipsen versie bekend werk

Foto Museum Boijmans

Het kinderkopje van Constantin Brancusi dat museum Boijmans presenteert als een vondst, is minder bijzonder dan het lijkt. Het is uitzonderlijk dat er nog werk van Brancusi opduikt, maar dit kopje is een gipsen, beschilderde versie van een beeld dat in brons al bekend was. Brancusi maakte in 1906/’07 beelden van een slapend kind, met zijn peetdochter Alice Poiana als model. Een andere gipsen versie uit de nalatenschap van de kunstenaar is in het bezit van het Centre Pompidou.

Het beeld, Hoofd van een slapend kind, is vanaf zaterdag te zien in het Rotterdamse museum op de expositie Brancusi, Rosso, Man Ray. Een Franse verzamelaar kocht het op een veiling in Parijs, toen nog niet bekend was dat het om een Brancusi ging. Boijmans kwam in contact met deze verzamelaar tijdens de voorbereiding van een tentoonstelling. (NRC)