Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Journaliste Rena Netjes ontvlucht Egypte vanwege terreuraanklacht

Rena Netjes bij Pauw en Witteman over haar arrestatie vorig jaar.
Rena Netjes bij Pauw en Witteman over haar arrestatie vorig jaar. Still via YouTube

Journaliste Rena Netjes, correspondent in Egypte voor onder andere BNR Nieuwsradio en de NOS, is het land ontvlucht. Het was er niet meer veilig voor haar, nu is gebleken dat haar naam op een lijst van terreurverdachten staat, meldt BNR.

De Egyptische nationale aanklager kwam vorige week met het bericht dat zich onder de twintig aangeklaagde journalisten van Al Jazeera English naast zestien Egyptenaren ook een Australiër, twee Britten en een Nederlandse bevonden. Netjes, die zelf niet werkt voor Al Jazeera, wordt beschuldigd van lidmaatschap van de zogenoemde Marriott-cel, vernoemd naar het hotel waar Al Jazeera English huisde, legt ze aan BNR uit:

“Daar had ik in december een afspraak gehad met een Sinaï-specialist van Al Jazeera, over zijn specialisme en waarom jihadisten nu meer naar het vasteland trekken.”

‘Ook mensen die journalist bezochten terrorist’

Netjes’ paspoort werd daar gekopieerd en voor haar “was de link heel makkelijk gelegd”:

“Ook mensen die bij de journalist op bezoek zijn geweest, zijn opeens terrorist. Zo zit het in elkaar, maar het is wel enorm schrikken dat je opeens allerlei valse beschuldigingen aan je broek krijgt dat je terrorist bent, waardoor je jarenlang opgesloten kunt worden in een beruchte gevangenis.”

Vorig jaar ook gearresteerd

Het is niet de eerste keer dat Netjes in Egypte wordt aangeklaagd. Vorig jaar werd ze verdacht van spionage en zat ze in hoofdstad Kairo enige tijd vast. Ze kwam vrij snel weer vrij.