Journaliste Netjes dankzij intensieve bemiddeling Nederland terug

Rena Netjes tijdens een interview op de Egyptische televisie.
Rena Netjes tijdens een interview op de Egyptische televisie. Still via YouTube

Het is dankzij intensief contact tussen Nederland en Egypte dat journaliste Rena Netjes terug kon komen naar Nederland. Ze mag zich nu hier gaan verdedigen tegen de aanklachten die in Egypte tegen haar zijn ingediend.

Een woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans zegt tegen persbureau Novum dat het ministerie zich verder niet wil “mengen in de lokale rechtsgang”. Netjes, die onder andere werkzaam is voor BNR Nieuwsradio, Het Parool en de NOS, zou op een lijst van twintig journalisten van Al Jazeera English staan, die verdacht worden van betrokkenheid bij een terroristische organisatie.

Al Jazeera kiest volgens de Egyptische autoriteiten de kant van de Moslimbroederschap in zijn berichtgeving. De Moslimbroederschap is sinds december bestempeld als terreurorganisatie. Netjes zou als betrokken worden beschouwd bij de zogenoemde Marriott-cel, vernoemd naar het hotel waar Al Jazeera English huisde.

Netjes heeft nog nooit voor Al Jazeera gewerkt. Ze zei eerder vandaag dat ze alleen een achtergrondgesprek heeft gehad met een medewerker van Al Jazeera, een Sinaï-specialist. Volgens haar zijn mensen die op bezoek zijn gegaan bij een journalist van de zender “opeens ook terrorist”.

NOS-correspondent Sander van Hoorn over de situatie:

Timmermans spreekt Egyptische collega deze week

Timmermans ontvangt donderdag zijn Egyptische collega, zo zegt zijn woordvoerder vandaag tegen Novum:

“Bij die gelegenheid zal minister Timmermans bespreken hoe Nederland het democratische transitieproces in Egypte kan ondersteunen en hoe mensenrechten zoals persvrijheid kunnen worden verankerd in het Egyptische staatsbestel.”

Kamerleden eisen opheldering

Meerdere Kamerleden willen van minister Timmermans weten wat er precies is voorgevallen. Zo heeft VVD-Kamerlid Han ten Broeke om een brief gevraagd.

Twitter avatar HanTenBroeke Han ten Broeke Opheldering (mondeling danwel brief) gevraagd aan min Timmermans over vlucht @RenaNetjes uit Egypte. Do 6 feb is Egypt MinBuZa Fahmy in Nld!

Ook D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma reageert verontrust:

Twitter avatar swsjoerdsma Sjoerd W. Sjoerdsma Onafhankelijke journalistiek onder zeer grote druk in Egypte. Iedereen met een MacBook en camera is potentieel terrorist…