Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Boijmans-directeur erkent fout bij aanbesteding ontwerp depot

In zijn ‘naïviteit en enthousiasme’ praatte Sjarel Ex, de directeur van Museum Boijmans Van Beuningen, in september met één van de vijf architectenbureaus die nog in de race waren om het nieuwe Collectiegebouw voor zijn museum te ontwerpen. Hij had geen idee dat hij daarmee de aanbestedingsregels schond.

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Directeur Sjarel Ex heeft toegegeven dat hij de aanbestedingsregels heeft overtreden.
Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Directeur Sjarel Ex heeft toegegeven dat hij de aanbestedingsregels heeft overtreden. Foto ANP / Koen SUYK

In zijn ‘naïviteit en enthousiasme’ praatte Sjarel Ex, de directeur van Museum Boijmans Van Beuningen, in september met één van de vijf architectenbureaus die nog in de race waren om het nieuwe Collectiegebouw voor zijn museum te ontwerpen. Hij had geen idee dat hij daarmee de aanbestedingsregels schond.

‘Een stomme fout’, erkent hij in NRC Handelsblad:

“Als museumdirecteur ben ik gewend in een vroeg stadium met kunstenaars en tentoonstellingsmakers te overleggen. Daar worden projecten beter van. In diezelfde geest popelde ik om met de toekomstige architect over het open depot te praten.”

‘Informatievoorsprong voor MVRDV’

Ex wil er niet alleen de museumcollectie opslaan, maar die service ook aanbieden aan verzamelaars. Er komen ruimtes waar publiek kan bekijken hoe kunst wordt bewaard en gerestaureerd.Hij zegt dat hij van plan was om met alle vijf de kandidaten in gesprek te gaan.

“MVRDV sprak ik als eerste, omdat ik overwoog een expositie over dat bureau naar het museum te halen.”

Hij maakte gewag van het gesprek in een overleg met onder meer de gemeente. Daar kreeg hij te horen dat hij MVRDV een informatievoorsprong had bezorgd. Hij nam meteen het besluit om uit de jury te stappen. De ontwerpwedstrijd ging vervolgens gewoon door. Drie van de zes juryleden wisten niets van het voorval. MVRDV kreeg van de gemeente het advies zich terug te trekken, maar deed dat niet.

‘Onnodig schrikachtig

In november kwam MVRDV, dat een spiegelend, rond gebouw met daktuin ontwierp, uit de bus als winnaar. Nog dezelfde dag maakte de gemeente bekend dat het bureau werd uitgesloten wegens voorkennis. Daarop spande MVRDV een kort geding aan tegen de gemeente. Volgens Ex was de reactie van de gemeente ‘onnodig schrikachtig’.

Vanmiddag doet de rechter uitspraak. Als MVRDV de zaak verliest, gaat de opdracht naar de nummer twee in de ontwerpwedstrijd: een combinatie van het Rotterdamse NIO architecten, het Chinese MAD architects en het Utrechtse Okra landschapsarchitecten. Zij ontwierpen een eveneens spiegelend, maar lager gebouw.

Lees het hele interview in NRC Handelsblad: ‘Reactie gemeente is onnodig hard’